GSK-3 antagonisti tideglusib içeren yara örtücünün sıçan damağında oluşturulan yaranın iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi - Var Odabaş, Elif (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bakteriyel selüloz (BS) bazlı hidrojel taşıyıcı ile topikal olarak uygulanan tideglusibin (Td) sıçanlarda oluşturulan palatinal yaranın iyileşmesi üzerine erken etkisini makroskobik, histomorfometrik ve immunohistokimyasal olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada deney hayvanı olarak; ortalama 3 aylık, ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen, 28 adet genç erişkin erkek Sprague Dawley sıçan kullanıldı. Sıçanların palatinal mukozalarının ortasında 4 mm çapında mukozal defekt oluşturuldu. Yedi hayvan, defekt oluşturulduktan hemen sonra sakrifiye edildi ve başlangıç grubunu oluşturdu. Diğer 21 hayvan, pasif kontrol, sadece taşıyıcı uygulanan (hidrojel) ve taşıyıcı içinde Td uygulanan (Td+Hidrojel) olmak üzere rastgele üç gruba ayrıldı. Bu üç gruptaki hayvanlar 7. günde sakrifiye edildi. Ortalama yara yüzey alanı fotoğraf üzerinden ölçülerek makroskobik olarak, epitel kenarları arasındaki mesafe histomorfometrik olarak ve Axin2, tip I kolajen antikorları immunohistokimyasal olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arası karşılaştırmada makroskobik olarak yara yüzey alanında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi (p=0,002). Gruplar arası ikili karşılaştırmalarda sadece başlangıç grubu ile Td+Hidrojel grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p= 0,001). Histomorfometrik değerlendirmede epitel kenarları arasındaki mesafede, gruplar arası karşılaştırmada (p=0,013) ve gruplar arası ikili karşılaştırmalarda Td+Hidrojel grubunda (p=0,011) istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlendi. İmmunohistokimyasal olarak Axin2 antikor düzeyinde gruplar arası karşılaştırmada (p=0,002) ve gruplar arası ikili karşılaştırmalarda Td+Hidrojel grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p=0,001) Sonuç: Bakteriyel selüloz bazlı hidrojel ile topikal olarak uygulanan Td’nin, sıçanların palatal mukozal yara iyileşmesi üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu makroskobik, histomorfometrik ve immunohistokimyasal olarak gösterilmiştir.

Objective: The aim of this study to evaluate the early effect of tideglusib (Td) topically applied with bacterial cellulose (BC) based hydrogel carrier on palatal wound in rats. Materials and Methods: The study group consisted of 3 months old male, 28 Sprague Dawley rats, each weighing an average of 250-300 gr. Seven animals were instantly sacrificed and represented the baseline group at time 0 (initial group). The remaining twentyone were divided into three groups at random: empty group, hydrogel group, Td+hydrogel group. Mean wound surface area was measured photographically and the epithelialization rate was determined histologically at 7 days post-surgery. Axin2 and collagen I expressions were determined using immunohistochemistry. Results: In the intergroup comparison, a statistically significant difference was observed in the wound surface area (p=0.002), mean distance between the epithelial margins (p=0.013) and Axin2 expression (p=0.002). In the pairwise comparisons between the groups, a statistically significant difference was found only between the initial group and the Td+Hydrogel group macroscopically (p=0.001) and microscopically (p=0.011) and immunohistochemically (Axin2 expression) (p=0.001). Conclusion : Td topically applied with bacterial cellulose based hydrogel has positive effects on palatal mucosal wound healing of rats.
Evaluation of the palatal wound healing effect of wound dressing carrying GSK-3 antagonist tideglusib on rats
Keywords: palatal mucosal healing; palatinal mukozal iyileşme; Periodontology; Periodontoloji; tideglusib; wnt signaling pathway; wnt sinyal yolu Wound healing; wound dressing; Yara iyileşmesi; yara örtücü