Bel okulunun etkinliğinin eğitimli ve eğitimsiz gruplarda karşılaştırılması - Erkal, Hatice (My University, 2014)
Bel ağrıları çoğu zaman yaşamı tehdit eden bir sorun olmamasına karşın, gelişmiş ve özellikle endüstrileşmiş toplumlarda iş gücü kaybı yanında tanısal yaklaşımların ve tedavi prosedürlerinin maliyeti açısından da önemli bir sağlık problemidir. Mekanik kaynaklı bel ağrısı probleminin çözümünde multidisipliner yaklaşım gerekmektedir. Bu yaklaşımlardan birisi de Bel Okulu’dur. Bel okulları, ekonomik bir yöntem olmasına rağmen eğitim ve sosyoekonomik düzeyi düşük ülkelerde fazla rağbet görmemiştir. Biz de bu nedenle çalışmamızda kronik mekanik kaynaklı bel ağrısı olan hastalar üzerinde, Marmara Bel Okulunun etkinliğinin eğitim düzeyi yüksek olan ve eğitim düzeyi düşük olan gruplar arasındaki farkı karşılaştırmayı planladık. Bu amaçla; eğitimli ve eğitimsiz kadın hastalardan oluşan iki grup oluşturduk. Her iki gruba da aynı bel eğitim programını ve bireye özgü egzersiz verdik. Bel okulunun etkinliği ile ilgili değerlendirmemizi aşağıdaki ölçümlere göre yaptık; 1. Ağrı : VAS 2. Fonksiyonel Yetersizlik Ölçümü: Modifiye Oswestry Yetersizlik Formu ve Rolland Morris Sorgulama Formu 3. Mobilite Değerlendirilmesi: Lomber Schober testi ve el parmak zemin (EPZ) ölçümleri 4. Ağrı Kesici Kullanımı: Hastalara günde kaç kez ağrı kesiciye ihtiyaç duyup kullandıkları sorgulandı. Hastaların Eğitim Öncesi, Eğitim Sonrası 1. ay ve Eğitim Sonrası 3. ay değerlerini alarak inceledik. Her iki grupta da anlamlı derece iyileşme gözlemlenmekle beraber bulguların çoğunda iki grup arasında anlamlı düzeyde fark olmadığını saptadık. Bu nedenle bizim önerimiz; ekonomik olarak zayıf, eğitim düzeyi düşük olduğu ülkelerde de Bel Okulunun faydalı olabileceği ve yaygınlaştırılması gerektiği olacaktır. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Mekanik Kronik Bel Ağrısı, Bel Okulu

Back pain is generally not a life-threatening problem. However it is a significant health problem in terms of labour loss and costs of treatment procedures and diagnostic approaches in developed and especially industrialized societies. Multidisciplinary approach is necessary for the solution of mechanical back pain and one of these approaches is “Back School”. Although Back School is an affordable way, it has not been in demand in the countries with low levels of education and socio-economic status. That is why we decided to assess the efficiency of Marmara Back School on educated and uneducated groups who have chronic mechanical back pain by comparing them. For this purpose we composed two groups; education and uneducated. We applied the same back training program to each group and gave the personal exercise program to each participant. And we did assessments of each group according to following evaluations; 1. Pain: VAS 2. Functional Disability Evaluation: Modified Oswestry Disability Index Form and Rolland Morris Qestionnaire 3. Mobility Evaulation: Lumbar Schober Test and FGD 4. Oral Medicitation: Daily usage was asked periodically. For this, the values before threatment, at the 1st and 3rd months recorded. Although we have observed a significant improvement in both groups the majority of the findings between the two groups revealed that there is no significant difference.. For this reason, our recommendation is; the back school practice would be very helpfull and required to be widespread in the countries with low socioeconomic incomes. Key Words: Chronic Mechanical Back Pain, Back School
Keywords: Bel Ağrısı; Eğitim; Fiziksel Tedavi; Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Omurga Rahatsızlıkları; Türkiye