KİMYASAL ARITMA PROSESLERİNİN KARASUYUN_x000D_ BOYUTSAL DAĞILIMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN_x000D_ İNCELENMESİ - GÜRSOY HAKSEVENLER, BETÜL HANDE (My University, 2019)
Bu deneysel çalışmada bir zeytinyağı karasuyu örneği (KOİ: 155000 mg/L; TOK: 40000; Toplamfenol (T-Fenol): 4100 mg/L) kimyasal arıtma yöntemlerinden çöktürme, koagülasyon,elektrokoagülasyon ve Fenton prosesi ile arıtmaya tabi tutulduktan sonra içeriğinde meydana gelendeğişim, dane boyut dağılımı (DBD) analizi uygulanarak incelenmiştir. Bu kapsamda ham ve arıtılmışkarasu örnekleri filtrasyon/ultrafiltrasyon temelli fiziksel ayırma prosedürü kullanılarak 1600, 450, 220,13, 8, 5, 3, 2 ve 1 nm gözenek boyutlu filtrelerden geçirilmiştir. DBD analizlerinden elde edilen sonuçlaragöre ham karasu örneğinde KOİ, TOK, BOİ5 ve renk (absorbans) parametrelerini oluşturan bileşenlerindaha çok partiküler boyut aralığında (>1600 nm; toplam KOİ’nin %54’ü, TOK’un %43’ü, BOİ5’in %43’üve rengin %57’si), T-Fenol parametresini oluşturan bileşenlerin ise kolloidal boyut aralığında (2 nm-1600nm; %54) dağıldığı gözlenmiştir. Çalışılan arıtma proseslerinden en yüksek giderim, faz transferi ilegiderim mekanizmasına dayanan koagülasyon ve çöktürme proseslerinden elde edilmiş (%55-60 KOİ,%45-48 TOK ve %32 T-Fenol), öte yandan Fenton prosesinin karasuyun organik madde giderimi içinyeterli olmadığı tespit edilmiştir. Arıtma prosesleri sonrasında gerçekleşen giderimlerin KOİ-TOKparametreleri için büyük oranda partiküler boyut aralığında, T-Fenol için partiküler ve kolloidalaralıklarda dağıldığı bulunmuştur.

In this experimental study, an olive oil mill wastewater (OOMW, COD:155000 mg/L;_x000D_ TOC:40000; Total phenol(TPh): 4100 mg/L) was subjected to different chemical treatment processes_x000D_ such as precipitation, coagulation, electrocoagulation and Fenton’s reagent. After the treatment processes,_x000D_ the change in the organic content of OOMW was investigated by applying particle size distribution (PSD)_x000D_ analysis. In this concept, sequential filtration/ultrafiltration procedure was followed by employing_x000D_ different molecular weight cut-off membranes including 1600, 450, 220, 13, 8, 5, 3, 2 and 1 nm for raw_x000D_ and treated OOMW samples. Accordingly, the PSD results for raw OOMW, the components of COD,_x000D_ TOC, BOD5 and color (absorbance) parameters were mostly in the particle fractions (>1600 nm; 54% of_x000D_ COD, 43% of TOC, 43% of BOD5 and 57% of color), while TPh parameter was distributed in the colloidal fractions (2 nm-1600 nm;54%). Among the treatment processes, the highest removals were_x000D_ obtained from coagulation and precipitation processes (55-60% COD, 45-48% TOC and 32% TPh) that_x000D_ based on the phase transfer removal mechanism. Otherwise, the obtained reductions by Fenton’s reagent_x000D_ was poor. The major removals were observed in particulate fractions for COD-TOC where the main TPh_x000D_ removal was observed both in particulate and colloidal fractions after treatment processes.
Investigation of Chemical Treatment Processes Effect on the Size Distribution of Olive Oil Mill Wastewater