PHYSICO-CHEMICAL FEATURES OF MINERAL WATERS FOUND IN HATAY OPHIOLITES AND THEIR RELATIONSHIPS WITH FAULT CHARACTERISTICS - (:unkn) unknown (My University, 2016)
We discuss the systems and kinematic structures of many faults via different viewpoints around Hatay, which is an active and complex transition zone among the African, Arabian and Anatolian plates. The studies on the complex multi-component structures provides more comprehensive interpretation interferences through the findings from a variety of relevent disciplines. It is therefore of critical importance to collect and analyze a broady variety of data and methods for accuurate identifications of the fault characteristics around Hatay. A physico-chemical analysis of mineral water spring was conducted to provide additional data on the geotectonic structures. The results were then evaluated in terms of the structural properties of faults, which generated relevant sources. Mineral consumption and it’s seasonal changings of those mineral waters are observed by correlating for disclosure the relation between aquifers and springs. Throughout this study, the faults generating both spring groups were found to be similar in terms of the physical and kinematic properties. It was also evidenced that the faults creating both “Kisecik I and II springs” and “Tahtaköprü and Suluca springs” have the same mechanisms regardless of the system they belong to. Therefore, it was found to be necessary to further address the fault lines, where the mineral water springs are connected, within the same tectonic structures.

Afrika, Arabistan ve Anadolu levhaları arasındaki jeotektonik açıdan çok hareketli ve karmaşık bir geçiş zonuna karşılık gelen Hatay çevresinde, birçok fayın ait olduğu sistem ve kinematik yapısına dair tartışmalar farklı fikirler üzerinden sürmektedir. Söz konusu çok bileşenli ve karmaşık yapının tam anlamıyla çözülebilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda, değişik disiplinlere ait bulgular kullanılmak suretiyle daha kapsamlı çıkarımlarda bulunulmaktadır. Dolayısıyla Hatay çevresindeki fayların karakteristik özelliklerinin doğru bir şekilde belirlenebilmesi için çok sayıda veri ve yöntemin birlikte değerlendirilmesi büyük öneme sahiptir. Bu çalışma kapsamında jeotektonik yapıya dair veri kaynaklarına bir yenisini eklemek için bölgedeki mineralli su kaynaklarının fiziko-kimyasal analizi yapılmış ve sonuçlar ilgili kaynakların ortaya çıkmasına vesile olan fayların yapısal özellikleri perspektifinden değerlendirilmiştir. Kaynak noktalarından alınan su numunelerinde mineral içeriği ve bu içerikte meydana gelen dönemsel değişiklikler korele edilerek akiferler ile kaynak noktaları arasındaki süreç benzerlikleri araştırılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgular her iki kaynak grubunu ortaya çıkaran fayların fiziksel ve kinematik özellikleri açısından benzerlik arz ettikleri yönündedir. Neticede hangi sisteme ait olurlarsa olsunlar, hem Kisecik I ve II kaynaklarını hem de Tahtaköprü ve Suluca kaynaklarını meydana getiren fayların aynı mekanizmanın parçaları olduğuna dair güçlü bir delile ulaşılmıştır. Dolayısıyla çalışmaya konu olan mineralli su kaynaklarının bağlı bulunduğu fay hatlarının aynı tektonik yapı içerisinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
HATAY’DA OFİYOLİTLER İÇERİSİNDEN ÇIKAN MİNERALLİ SULARIN FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE FAY KARAKTERİSTİKLERİ İLE İLİŞKİLERİ