Ulaştırma modelleri ve bir uygulama - Görkey, Selda (My University, 2009)
Ulaştırma Modelleri, Transport Modelleri ÖZET ULAŞTIRMA MODELLERİ VE BİR UYGULAMA Günümüzde artan ticari ilişkilerin etkisi ile birtakım firmaların pazar payları artmakta ve işletme ölçekleri büyümektedir. Bu durumun doğal sonucu olarak da firmaların üretim kapasiteleri artmaktadır. Bu artışa paralel olarak mal dağıtım ağları giderek karmaşık hale gelmektedir. Geniş dağıtım ağına yapılacak mal sevkiyatının en verimli şekilde ve en düşük maliyetle yapılması firmalar açısından büyük önem taşımaktadır. Ulaştırma modelleri karmaşık dağıtım ağlarına kendine özgü algoritmalarıyla ulaşım planı sunarak çözüm yaratmakta ve bu dağıtımın mümkün olan en düşük maliyetle gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Ele alınan çalışmada, lastik sektöründe faaliyet gösteren ÖZKA Lastik ve Kauçuk A.Ş. tarafından uygulamaya geçirilmek istenen dağıtım planı incelenmiştir. Firmadan elde edilen sayısal verilere WinQSB Paket ulaştırma modeli tekniklerinden Vogel’ın Yaklaşım Yöntemi (VAM) ve ileri çözüm aşaması uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda dağıtım planının firmaya yol açacağı en düşük maliyet saptanmış ve söz konusu maliyette mal sevkiyatını sağlayacak tutar için dağıtım planında gerçekleştirilmesi gereken değişiklikler belirlenerek yeni dağıtım planı oluşturulmuştur. Transportation Models

TRANSPORTATION MODELS AND AN APPLICATION Nowadays, with the effect of the increasing commercial relations, market share and business scales of certain firms are expanding. As a natural consequence of this situation, the production capacities of firms increase. In parallel with this increment, the product distribution networks become increasingly complex. It is very important for firms to make the product shipments to the wide distribution networks most efficiently and with the minimum cost. Transportation models create a solution with its unique algorithms by providing a transportation plan to the complex distribution networks and enable this distribution to be made with the minimum cost possible. In this undertaken study, the distribution plan that is wanted to be applied by ÖZKA Rubber and Gum A.Ş, which is a firm in the rubber sector, is examined. Vogel’s Approximation Method (VAM) and improved basic solution step, which are the transportation model techniques, are applied with the WinQSB Package Program to the numerical values obtained from the firm. As a result of the analysis, the minimum cost that will be caused by the distribution plan has been determined and a new distribution plan has been created by determining the changes that are needed to be made in the distribution plan for providing the amount of product shipment at the subjected cost.
Keywords: Ekonometri; Transport Modelleri; Ulaştırma Modelleri