Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı ve_x000D_ Mikrobiyota - GÜNEŞ, FATMA ESRA (My University, 2018)
Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH); siroz, karaciğer kanseri ve karaciğer hastalıkları ile ilişkili ölümlere kadar ilerleyebilen ciddi bir hastalıktır. Batı ülkelerinde kronik karaciğer hastalıklarının en yaygın sebebidir ve 2030 yılı itibarıyla karaciğer nakli için en sık görülenendikasyon hâline gelmesi beklenmektedir. On yıl kadar önce NAYKH’nin yalnızca karaciğerleilişkili mortalite ve morbidite yükü dikkat çekerken, günümüzde karaciğer dışı organları da etkileyebilen çok sistemli bir hastalık olduğuna dair kanıtlar artmıştır. Mikrobiyota; ağızdan kolona kadargastrointestinal alanda kolonize olan, bakteri, virüs, mantar ve parazit populasyonlarından meydana gelmektedir. Mikrobiyota dengesinin bozulması; obezite, malnütrisyon, nörolojik hastalıklar,inflamatuar bağırsak hastalıkları, kanser ve birçok hastalıkla yakından ilişkilidir. Bağırsak mikrobiyotası NAYKH’nin gelişiminde ve ilerleyişinde de rol oynamaktadır. Mikrobiyota; bağırsaklardaartmış geçirgenlik, endojen alkol üretimi, kolin metabolizmasında değişiklik, serum endotoksin düzeylerinde artış gibi birçok faktör ile NAYKH üzerinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmada, NAYKHile mikrobiyota arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a serious disease which can progress to_x000D_ death associated with cirrhosis, liver cancer and liver disease. It is the most common cause of chronic_x000D_ liver diseases in west countries. And as of 2030, it is expected to became the most common indication of liver tranplantation. About ten years ago, it was drew attention to burden of mortality and_x000D_ morbidity of NAFLD with only liver related causes. But now, there is a lot of evidence to suggest_x000D_ that it can also affect extra-hepatic organs. Microbiota consist of bacteria, viruses, fungi and parasites which colonize gastrointestinal system. Microbial imbalance is related to obesity, malnutrition,_x000D_ neurologic diseases, inflammatory intestinal diseases, cancer and numerous diseases. Intestinal microbiota also plays a role in development and progression of NAFLD. Microbiota can be effective_x000D_ on NAFLD via a lot of factors such as increased permeability in the intestines, endogenous alcohol_x000D_ production, increased serum endotoxin levels and changes in choline metabolism. In this review,_x000D_ relationship between NAFLD and microbiota was investigated.
Non-Alcoholic Fatty Liver Disease and Microbiota