Uluslararası ticarette maliyet yönetimine dayalı rekabet gücü - Utaş, Hasret (My University, 2020)
Ülkelerin ve işletmelerin, yoğun rekabetin hakim olduğu dış ticaret pazarından daha fazla pay almak maksadıyla izledikleri maliyet yönetimi çalışmaları, maliyeti azaltıcı görüşmeler, devlet destekleri, ihracat ve ithalata ilişkin teşvikler bununla birlikte gerekli diğer dış ticaret harcamalarına ilişkin pazarlık çalışmalarından bahsedilmiştir.Başlıklar halinde özetleyecek olursak, bu çalışma birkaç bölümden oluşmaktadır:Uluslararası Ticaret kavramı ve kapsamı bölümünde dış ticarete ilişkin genel bilgilendirmeler yapılmıştır.Maliyet yönetimi bölümünde bir işletmenin hangi yöntemlerle, ne şekilde maliyetlerini düşürüp karlılığını yükseltebileceği yöntemlerden bahsedilmiştir.Rekabet gücü bölümünde dış ticarette maliyet yönetimine ilişkin rekabet gücü nasıl artar bu aşamalarla ilgili doneler ve bilgiler sunulmuştur. Ayrıca Türkiye’nin global rekabet gücü üzerinde incelemeler yapılmıştır.Son olarak dış pazarlama, devlet destekleri ve teşvikler bölümünde ise, ihracat pazarlama stratejilerinden, teşvik ve destekler sayesinde işletmeler dış ticaretini nasıl daha maliyetsiz ve stratejik şekilde geliştirir ve uygulaması gereken yöntemler nelerdir bunlar hakkında verilmiştir.

Competitive Ower Based On Cost Management In Internetional TradeCost management studies, cost reduction negotiations, government supports, export and import incentives, which are followed by countries and enterprises in order to get more shares from the foreign trade market dominated by intense competition, are discussed.To summarize in headings,This study consists of several parts:In the International Trade concept and scope section, general information about foreign trade is given.In the cost management section, the methods by which an enterprise can increase its profitability are mentioned.In the section on competitiveness, how the competitiveness of cost management in foreign trade increases and information about these stages are presented. In addition, investigations have been made on Turkey's global competitiveness.Finally, in the foreign marketing, government subsidies and incentives section, general information about export marketing strategies, incentives and supports, how the firm develops foreign trade less costly and strategically and what methods should be applied are given.
Keywords: Finance; International trade; Maliye; Uluslararası ticaret; ULUSLARARASI TİCARETTE MALİYET YÖNETİMİNE DAYALI REKABET GÜCÜ Competitive Ower Based On Cost Management In Internetional Trade