Evaluation of attitudes towards seeking mental health services from a cultural perspective: turkish adaptation of barriers to seeking mental health counseling scale - AYDOĞDU, BİLGE NURAN; ERYİĞİT, DERYA; EKŞİ, HALİL (My University, 2022)
The aim of this study is to adapt the Barriers to Seeking Mental Health Counseling Scale (BSMHCS) developed by Shea, Wong, Nguyen and Gonzalez (2019) to Turkish. Data were collected from 465 university students and 302 adults. The six-factor structure in the original form of the scale was tested with CFA in university students, and the six-factor model gave an acceptable fit. The factor loadings of the items in the scale varied between .45 and .91, and the item-total score correlation coefficients varied between .30 and .54. The Cronbach Alpha internal consistency coefficient was found as .870. Test-retest correlation coefficients for the total scale was calculated as .764. The Cronbach Alpha value was found as .843, and the item total correlations varied between .32 and .70 for the adult study group. As a result of CFA, it was found that the factor loadings varied between .31 and .93. The positive correlations between the BSMHS and the BSPHS revealed that the criterion-related validity of the scale was at an acceptable level. The results showed that the Turkish form of the BSMHCS is a valid and reliable measurement tool for both university students and adults and can be used in Turkish culture

Bu çalışmanın amacı Shea, Wong, Nguyen ve Gonzalez (2019) tarafından geliştirilen Ruh Sağlığı Danışmanlığı Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği’ni (RSDAÖEÖ) Türkçe’ye uyarlamaktır. Çalışma, üniversite öğrencileri ve yetişkinler olmak üzere iki grupta gerçekleştirilmiş, çalışma grubunu 465 üniversite öğrencisi ve 302 yetişkin birey oluşturmuştur. Dilsel eşdeğerlik çalışması Psikolojik Yardım Aramanın Önündeki Engeller Ölçeği (PYAÖEÖ) ile gerçekleştirilmiş ve iki ölçek arasındaki pozitif korelasyon, ölçeğin ölçüt geçerliliğinin kabul edilebilir düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ölçeğin test-tekrar test korelasyon katsayıları .764 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin orijinal formundaki altı faktörlü yapı üniversite öğrencilerinde DFA ile test edilmiş ve altı faktörlü model kabul edilebilir bir uyum sağlamıştır. Üniversite öğrencileri çalışma grubunda ölçekte yer alan maddelerin faktör yükleri .45 ile .91 arasında, madde-toplam puan korelasyon katsayıları ise .30 ile .54 arasında değişmektedir. Ölçek fromunun Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı .870 olarak bulunmuştur. Yetişkin çalışma grubu için Cronbach Alpha değeri .843 bulunmuş, madde toplam korelasyonları .32 ile .70 arasında değiştiği görülmüştür. Yapılan DFA sonucunda faktör yüklerinin .31 ile .93 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuçlar, RSDAÖEÖ’nün Türkçe formunun hem üniversite öğrencileri hem de yetişkinler için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ve Türk kültüründe kullanılabileceğini göstermiştir.
Ruh sağlığı hizmeti aramaya yönelik tutumların kültürel açıdan değerlendirilmesi: ruh sağlığı danışmanlığı aramanın önündeki engeller ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Keywords: Barriers to seeking help; Mental health service; Psychological help; Reliability; Validity; Yardım aramanın önündeki engeller; Ruh sağlığı hizmeti; Psikolojik yardım; Güvenilirlik; Geçerlilik