Implementation of ISO 9001 : 2000 quality management system in software companies - Kayhan, Nahsen (My University, 2006)
Kaliteli yazılım hatalardan arınmış, zamanında teslim edilen, bütçe değerleri içerisinde geliştirilmiş, ihtiyaçları/ beklentileri karşılayan ve bakımı yapılabilendir. Yazılımın kalitesi son derece önemlidir, çünkü firmaların çoğu hayati operasyonlarında, kurumsal kaynak planlaması yazılımı, satış ve dağıtım yönetimi yazılımı, muhasebe ve insan kaynakları yönetimi yazılımı gibi yazılımlar kullanmaktadır. ISO 9001 bir kalite yönetim sisteminin uygulanması için yol gösterici bir standarttır. Amacı organizasyonun kaynaklarının yönetimini, personele otorite ve sorumluluğunun dağıtımını ve personeller arası organizasyonel yapının gelişimini sağlamak için politika ve hedefleri kurmaktır. Bunlar müşteri memnuniyetini, değer katılmış servis ve ürünleri ve verimli maliyet yönetimlerini amaçlar. ISO 9001:2000 yazılım sektöründe de uygulanabilir. Bu tezde, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sisteminin bir yazılım firmasında uygulanması incelenmiştir. Bu çalışmanın ana amacı, ISO 9001:2000 Kalite Yönetim sisteminin yazılım firmalarında nasıl uygulanabileceği ve yazılımın kalitesinin nasıl arttırılacağı hakkında yol göstermektir. ISO 9001:2000, Yazılım Kalitesi, ISO IEC 9003, Süreç Yaklaşımı Haziran 2006 Nahsen KAYHAN Quality software is reasonably bug-free, delivered on time and within budget, meets requirements and/ or expectations, and is maintainable. Quality of software is extremely important, because most of firms use software such as ERP, accounting software, sales and distribution management software, human resources management software in their critical operations. ISO 9001:2000 is a standard that provides guidance for the implementation of quality management system for the establishment of policy and objectives by an organization to manage resources, the assignment of responsibilities and authority to personnel; and the development of organizational structure among personnel. These aim to achieve customer satisfaction, value added services and products, and efficient cost management. ISO 9001:2000 can also be applied in software sector. In this thesis the application of ISO 9001:2000 to a software firm is studied. The main objective of this study to support software companies as road map to give knowledge like ‘know-how’ for ISO 9001:2000 quality system and software quality. Key words: ISO 9001:2000, Software Quality, ISO IEC 9003, Process Approach June 2006 Nahsen KAYHAN
Keywords: Kalite Yönetim Sistemleri