Yüksek yağlı diyetle indüklenmiş obez sıçanlarda myrthus communis l. Ekstraktının testis üzerine etkilerinin morfolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirilmesi - Coşkunlu, Büşra (My University, 2019)
1. ÖZETYüksek Yağlı Diyetle İndüklenmiş Obez Sıçanlarda Myrthus Communis L.Ekstraktının Testis Üzerine Etkilerinin Morfolojik ve Biyokimyasal OlarakDeğerlendirilmesiBüşra Coşkunlu, Prof. Dr. Feriha ErcanHistoloji ve Embriyoloji Anabilim DalıAmaç: Bu çalışmada yüksek yağlı diyet (YYD) ile indüklenmiş obez sıçanlarda,obezitenin yarattığı testis hasarı üzerine Myrtus communis L.’nin (MC) olası iyileştiricietkisini histolojik ve biyokimyasal yöntemler ile incelemek amaçlanmıştır. Gereç veYöntem: Bu çalışmada Wistar albino ırkı erkek sıçanlar kullanılmıştır. ÇalışmadaYYD grubuna (n=8) ve YYD+MC grubuna (n=8) dört ay boyunca yüksek yağlı sıçanyemi verilmiştir. YYD+MC grubuna 3. aydan sonra yüksek yağlı diyete ek olarak MCekstraktı oragastrik gavaj ile haftada 5 gün uygulanmıştır. Standart (STD) yem ilebeslenen STD grubundaki (n=8) sıçanlar ad libitum beslenmiştir. Deney sonundaanestezi altında sıçanların kan, testis ve epididimis örnekleri alınmış ve histolojik vebiyokimyasal işlemler için hazırlanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel yöntemler iledeğerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuçlar: YYD grubuna ait örneklerde hücrelerarasıalanlarda genişlemeler, seminifer tübülün lümeninde çok sayıda döküntü hücreleri,hasarlı tübül sayısında, apoptik hücrelerde ve NOX-2 pozitif hücrelerde, baş ve kuyrukanomalisi olan sperm sayısında, kan glükoz değerlerinde, serumda leptin, trigliserit,total kolesterol, östrojen ve testosteron seviyelerinde, dokuda MDA, 8-OHdG, MPOseviyelerinde artış; PCNA pozitif hücre sayısında, progresif sperm motilitesinde,serumda HDL, LH, FSH seviyelerinde, dokuda GSH, SOD, seviyelerinde ise düşüşolduğu gözlenmiştir. YYD+MC grubunda ise tüm bu histolojik ve biyokimyasalparametrelerin düzeldiği gözlenmiştir. Yüksek yağlı diyet ile oluşturulan obezsıçanlarda, testis morfolojisinde hasar, apoptotik ve NOX-2 pozitif hücre sayısındaartış ve sperm parametrelerinde bozulma görülmüştür. M. Communis l. ekstraktının iseapoptotik ve oksidatif mekanizmaları kısmen engelleyerek testis üzerine koruyucu etkiyapabileceği düşünülmektedir.

2. SUMMARYMorphological and Biochemical Evaluation of the Effects of Myrtus CommunisL. Extract on Testis in High Fat Diet Induced Obese RatsBüşra Coşkunlu, Prof. Dr. Feriha Ercan,Department of Histology and EmbryologyAim: The aim of this study was to investigate the possible protective effect of Myrtuscommunis L. (MC) extract on testicular injury caused by high-fat diet (HFD)-inducedobesity in rats by histological and biochemical methods. Material and Methods:Wistar Albino male rats were used in the study. In the study, HFD group (n = 8) andthe HFD + MC group (n = 8) was feed with HFD for four months. In addition to thehigh-fat diet, MC extract was administered to the YYD + MC group after 3 monthswith oragastric gavage 5 days a week. Rats in the STD group (n = 8) were fed withstandart (STD) diet ad libitum. At the end of the experiment, blood, testis and epidimissamples of rats were taken under anesthesia and prepared for histological andbiochemical procedures. The data obtained were evaluated with statistical methods.Results and Conclusion: In the HFD group, enlargements in the intracellular areas,cellular debris in the lumen of seminiferous tubule, the number of damaged tubules,apoptic cells and NOX-2 positive cells, abnormal spermatozoa with head and tailabnormalities, blood serum glucose, leptin, triglyceride, total cholesterol, estrogen andtestosterone levels, tissue MDA, 8-OHdG, MPO levels were increased, PCNA positivecells, progressive sperm motility, blood serum HDL, LH, FSH, GSH, SOD levels weredecreased. All these histological and biochemical parameters were improved in theHFD+ MC group. It was observed that testicular morphology was damaged, apoptoticand NOX-2 positive cells and sperm parameters were impaired in obese rats fed withthe high-fat diet. M. Communis L. extract is thought to have a protective effect on testisby partially inhibiting apoptotic and oxidative mechanisms.
Keywords: Cell Proliferation; Embriyoloji; Embryology; Histology; Histoloji; Hücre Proliferasyonu; Myrthus Communis L; Myrtus Communis L; Oksidatif Stres High FatDiet; Oxidative Stress; Testis; Yüksek Yağlı Diyet