İstanbul Büyükşehir Belediyesi katı atık yönetimi ve İstaç A.Ş. modeli - Kavlak, Murat (My University, 2002)
YEREL YÖNETİMLERDE KATI ATIK YÖNETİMİ, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ : İSTAÇ AŞ MODELİ ÖZET: İnsanların aktiviteleri sonucu ortaya çıkan katı atık (çöp) miktar ve türü, nüfusun ve ihtiyaçların artması, teknolojideki gelişmeler gibi sebeplerle giderek artmaktadır. Bu atıklar, atıldıkları yerlerde geçici olarak biriktirilip buralardan toplanıp taşınarak madde ve enerji kazanmak üzere yakma, kompostlaştırma, geri kazanma, düzenli depolama gibi çevreye ve insan sağlığına zararsız hale getirilme ve ekonomiye katkı sağlama işlemleriyle bertaraf edilmelidir. Bu çalışmada önce yerel yönetimler hakkında genel bir bilgi verilmiş, takiben katı atık sorunu, katı atık yönetimi, ülkemizdeki mevzuat, yönetimin sahip olması gerekli özellikler ve katı atık bertaraf usulleri özetlenmiştir. Daha sonra ise Katı atık yönetimine ülkemizden örnek olarak İstanbul'daki katı atık yönetimi uygulaması tanıtılmıştır. Yerel Yönetimler, Katı Atık Yönetimi, Bertaraf Yöntemleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ A.Ş. Modeli MUNICIPAL SOLID WASTE MANAGEMENT, ISTANBUL MUNICIPALITY : ISTAÇ CORP. APPLICATION

Composition and quantities of solid wastes are being raised continuously due to increase in population and technology. These wastes should be disposed by the one of the methods of materials recovery and reuse, solid composting, waste to energy recovery and dumping. In this study a general information has been provided about municipalities first, and then the problem of municipality solid waste, regulations in our country about municipality solid waste, the characteristics that the administration has to have and methods of disposal of solid waste have been summarized. Next, the solid waste management system in Istanbul has been described as an example from our country. Municipalities, Municipality solid Waste Management, Methods of Disposal, Istanbul Municipality, Istaç Corp.Application
Keywords: Belediyeler-İstanbul; Katı Atık