Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları (TCK m.132) - Mert, Ahmet (My University, 2010)
zel hayatın gizliliği, Haberleşme özgürlüğü, Haberleşmenin gizliliği ÖZ Haberleşmenin Gizliliğini İhlal Suçları (TCK m.132) Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, özel hayata yapılan müdahalelerin çeşitliliğini arttırmıştır. Haberleşme özgürlüğü de özel hayatın önemli bir parçasını ifade ettiğinden, bu özgürlüğe yapılan müdahalelerde de artış ortaya çıkmaktadır. Haberleşme özgürlüğüne yapılan müdahalelere karşı, gerek uluslararası hukukta gerekse ulusal hukukta hem hukuki hem de cezai müeyyideler getirtilmiştir. Tezin konusu olan haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları ile haberleşme özgürlüğüne ulusal hukuk bakımından getirilen cezai koruma mekanizmasının incelenmesi amaçlanmaktadır. Tez üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde haberleşme ile ilgili genel açıklamalar, haberleşme kavramı ile tarihçe, mukayeseli hukuktaki düzenlemeler ve benzer suçlardan farkları incelenmiştir. Yine bu bölümde korunan hukuki yarar özel hayatın gizliliği ve haberleşme özgürlüğü olarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. İkinci bölümde haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarının unsurları suç tiplerinin içerisinde ayrı ayrı ve ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarının özel görünüş şekilleri de ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise muhakeme usulü, görevli ve yetkili mahkeme zamanaşımı, yaptırım ve hukuka aykırı deliller incelenmiştir. Bu bölümde muhakeme usulü incelenirken günümüzde söz konusu suçlarla ilgili ihlallerin en çok yaşandığı internet yayınları ve radyo ve televizyon yayınları karşısında yapılması gerekenler belirtilmiştir. Son olarak da hukuka aykırı şekilde kişilerin haberleşmelerinin gizliliğinin ihlalleri ile elde edilen delillerin hukuka uygunluğu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Key Words: Secrecy of Private Life, Freedom of Communication, Confidentiality of Communications

Violation Of Confidentiality Of Communication Crimes (Turkish Penal Code 132 th Article) Recent technological developments have given rise to the diversity of interferences in private life. As freedom of communication constitutes a vital part of private life, interferences in this freedom have increased rapidly. Against the violations of freedom of communications civil and penal sanctions have been regulated both in national and international law. The dissertation aims to analyse the penal protection mechanism in respect of freedom of communication in national law. The dissertation consists of three chapters: In the first chapter, general information relating to communication, the concept of communication and its history, regulations in corperative law and the differences from other types of crimes have been analysed. Again in this chapter the protected legal benefit has been examined in detail as secrecy of private life and freedom of communication. In the second chapter, the elements of offences against the confidentiality of communications have been respectively studied within the types of crimes. Besides that in this chapter special appearances of offences against the confidentiality of communications have also been analysed. In the third chapter, legal procedure, competent court, statute of limitations, sanctions and illegal evidence have been examined. In this chapter, while the legal procedure is being analysed, requirements against internet, radio and television broadcastings where the most violations take place have been explained. Lastly, the evidences collected unlawfully violating the confidentiality of communications have been examined in detail.
Keywords: Haberleşme Gizliliği; Kamu Hukuku