İcra- iflas hukukunda rehin ve rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip - Mustafaoğlu, Hüsrev (My University, 2001)
Çağdaş hukuk sistemlerine paralel olarak, mevcut hukuk sistemimizde de bireyler arasındaki ilişkilerde, alacağın sağlam teminata dayandırılması temel hedeftir. Bu temel kriterden yola çıkarak, inceleme konumuzu,'' İcra -İflâs Hukukunda Rehin ve Rehnin Paraya Çevrilmesi Yolu ile Tâkip '' olarak belirlemiş bulunuyoruz. Teminat kavramı hukukta, ayni ve şahsi teminat olarak karşımıza çıkar. Ayni teminattaki amaç, şahsi teminatta olduğu gibi, bir alacağın güvence altına alınmasıdır. Ancak ayni teminattaki özellikle sorumluluk, maddesel-malvarlığı teşkilinden dolayı, alacaklı için somut ve elverişli bir değer taşır. Bu açıdan kredi kuruluşları özellikle '' parasal - maddi bir değer '' taşıması yönünden genel olarak tercih ettikleri bir yoldur. Medeni Kanun uyarınca gayrimenkul rehni, numerus clausus prensibi uyarınca belirli hal ve tarzlarda, sınırlı olarak düzenlenebilir. Diğer bir ifadeyle, bu anlamda bir akit serbestisi söz konusu değildir; taraflar ancak kanunda belirlenmiş olan rehin çeşitlerinden biri üzerinde anlaşarak hareket edebilirler. Tez, iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, menkul rehnin ilâmsız tâkip yolu ile paraya çevrilmesi incelenmiştir. Bu başlık altında, tâkip açısından yetkili icra dairesi ile icra memurluğunun yapması gereken işlemler ele alınmıştır. Ödeme emri tebliğ edilen borçlunun hukuki durumu hak ve borçları bu başlık altında incelenmiştir. Birinci Bölümün ikinci alt başlığında ise, İpoteğin İlâmsız tâkip yolu ile paraya çevrilmesi başlığına yer verilmiştir. İkinci Bölümde ise, Menkul rehnin ilâmlı tâkip yolu ile paraya çevrilmesi ile özellikle İpoteğin Paraya Çevrilmesi yolu ile ilâmlı tâkibe yer verilmiştir. Bu başlık altında takip borçlusuna hangi durumlarda ödeme ve icra emri gönderileceği hususları incelenmiştir. Özel olarak düzenlenen kredi kurumlarına ilişkin tâkip biçimi ile durumun iflâs hukukundaki boyutu ile satış işlemleri ile bir sonuca varılmıştır.

Just like the modern law systems, in our present law system, the main aim is to bind over the debt firmly in the relations between thw individuals. Because of this, we choose the subject of our study as '' Pledge in the Law of Enforcement & Bankruptey and the Sales of the Pledge''. The term of guarantee in the law has two forms; personal guarantee and real guarantee. The aim in both personal and real guarantee is to take the debt under a healthy guarantee. But real guarantee is much more firm and suitable for the creditor as it contains material prorerty. Credit organizations, specially as it contains a '' material value '' chooses the way of real guaranty in general. According to the Civil Law, the '' numerus clausus '' principle is valid for the real estate mortgage i.e. İt must be prepared in specific forms mentioned in the law.In this meaning, there is no contratct freedom in this area. Parties, must choose one of the pledge forms mentioned in the law. Thesis has two main sections. In the fiirst section, we studied, the sales of the pledge(chattel mortgage) by proceeding without executory tıtle. Under this, the competent executıon office and the procedure must be followed by the bailiif is studied. The legal position, rights and debts of the debtor after getting the notification of order of payment is studied. In the second part of the first sectıon, the sales of mortgage by proceeding without executory title is studied. In the second section, we studied, the sales of pledge by proceeding a writ and specially, the sales of mortgage by proceeding a writ. Under this, the conditions of sending order of payment and writ of execution to the deptor is mentioned. In the end, the precedure releated to the specially settled credit organizations and the dimention in the bankruptey law and the sales procedure is studied.
Keywords: Hukuk; Hukuk-icra Hukuku; İflas; Özel Hukuk; Ticaret hukuku