Kuralavarım Yaklaşımıyla Türkçe Dil Bilgisi Öğretimi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Bu çalışmada kuralavarım yaklaşımını tanıtmak ve örnek uygulama ile uygulanabilirliğini testetmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmada iç içe karma yöntem desenikullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu İstanbul’da bir ortaokuldaki 7. sınıf öğrencileridir(n=48). Araştırma kapsamında 7. sınıf Türkçe dersi öğretim programına göre (2006) araştırmacılartarafından hazırlanan ‘Kipler Konusuna İlişkin Akademik Başarı Testi’ deney ve kontrol gruplarınaön test ve son test olarak uygulanmıştır. Testin KR-20 güvenirliği .85 olarak hesaplanmıştır.Çalışmanın nicel verilerine baktığımızda deney grubu ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farkbulunmamıştır (p=,549; p>,05). Bu sonucu daha iyi anlayabilmek için gözlem, günlük ve görüşmeyoluyla toplanan nitel bulgulara bakıldığında deney grubunda öğrencilerin hedeflenen dil bilgisikurallarını %83,3 oranında ifade edebildikleri, kontrol grubunda ise bu oranın %30,7’de kaldığıgörülmüştür. Bu farkın sebebi kuralavarım yaklaşımında yönlendirici soruların yer alması veöğretmenin öğrenciyi bir tanım üretmeye teşvik etmesi olarak gösterilebilir.

This study aimed to introduce inductive approach and test its applicability by using a sample application. Embedded mixed method design was used for this purpose. An ‘Academic achievement test related to the topic of the modes’ that was prepared by the researchers according to the 7th grade Turkish Curriculum (2006), was applied as a pre-test and post-test. The test had a KR-20 reliability of .85. When we looked at the quantitative data of the study, no significant difference was found between the experimental group and the control group (p =,549; p>,05). When we look at the qualitative findings gathered through observation, memoirs and interviewing in order to understand this result better, it is seen that in the experimental group, the students can express the target grammar rules by 83.3% and in the control group this rate is 30.7%. The reason of this difference can be indicated as the inclusion of leading questions and the teacher encourages the student to produce a definition in inductive approach.
Turkish Grammar Teaching Through Inductive Approach
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları