MAKÂSID KONUSU BAĞLAMINDA FIKIH USÛLÜ-AHLAK TEDÂHÜLÜ ÜZERİNDEN BÜTÜNLÜKÇÜ BİR GELENEK OKUMASI: TÂHÂ ABDURRAHMAN ÖRNEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu yazı mantık, felsefe, dil felsefesi ve ahlak felsefesi üzerine kaleme aldığı çalışmalarıyla tanınan Faslı ilim adamı ve mütefekkir Tâhâ Abdurrahman'ın makâsıd konusuyla ilgili açıklamalarını ele almaktadır. Tâhâ Abdurrahman'ın çalışmalarında daha ziyade geleneği bütüncül bir bakışla değerlendirmeye ça-lıştığı, özgün ve yenilikçi bir yaklaşımla İslâmi değerlerin günümüze taşınma-sı yönünde analizlerde bulunduğu, ahlaka vurgu yaptığı, Câbirî'nin gelenekle ilgili analizlerinin eleştirisine giriştiği ve bu hususlarla ilgili değerlendirmele-rinde mantıkçı bakışın gerektirdiği sistematik ve metodik bir yaklaşımı esas aldığı görülmektedir. İşte bu yazı merkeze Tâhâ Abdurrahman'ın makâsıd konusuyla ilgili düşüncelerini koymuş olsa da bu düşünceler üzerinden onun yazılarına mihver teşkil eden hususlarla ilgili fikriyatını ve takip ettiği meto-dolojiyi tanıtmayı da amaçlamaktadır.

This article attempts to investigate into the Moroccan scholar Taha Abdur-rahman's considerations on the maqasid al-şari'a. It is known that Taha Ab-durrahman especially touchs on the following issues in his writings: To eva-luate the Islamic tradition by perspective of holistic approach, to handle the Islamic values by innovative perspective, to put an emphasis on ethics, to cri-ticize al-Jabiri's readings on Islamic tradition, to make analysis on these is-sues by using systematic and methodical approach required by the analytical and logical point of view. Although this article focuses on Taha Abdurrah-man's considerations on the maqasid al-şari'a, through these thoughts, it aims to introduce the outstanding issues in his writings and his methodological approach.
In the context of the Maqasid al-Sari'a the Interpretation of the Islamic Tradition by means of Holistic Approach through Law-Ethics Interpenetration : Sample of Taha Abdurrahman
Keywords: Din Bilimi