İşletmelerin teknolojik yenilik kabiliyetlerinin ölçümüne yönelik bir model önerisi -otomotiv ana sanayi üreticisi işletmeler kapsamında bir araştırma- - Türker, Malik Volkan (My University, 2009)
İŞLETMELERİN TEKNOLOJİK YENİLİK KABİLİYETLERİNİN ÖLÇÜMÜNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ – OTOMOTİV ANA SANAYİ ÜRETİCİSİ İŞLETMELER KAPSAMINDA BİR ARAŞTIRMA Bu çalışma kapsamında yürütülen teorik çalışma ve uzmanlar grubu ile yapılan görüşmeler neticesinde imalat sanayi sektörlerinin büyük bir kısmında uygulanabilecek bir teknolojik yenilik kabiliyeti ölçüm modeli ve bu modelin bünyesinde yer alan bir teknolojik yenilik kabiliyeti ölçeği oluşturulmaya çalışılmıştır. Daha sonra, ülkemizde faaliyet gösteren otomotiv ana sanayi üreticisi işletmelerin anakütle olarak belirlendiği bir araştırma ile söz konusu model önerisinin pratiğe aktarılması amaçlanmıştır. Bu çalışma neticesinde elde edilen teknolojik yenilik kabiliyetlerine ilişkin ölçüm sonuçları, ülkemiz imalat sanayisinin önemli bileşenlerinden bir tanesi olan otomotiv sektöründe teknolojik yenilik kabiliyetinin düşük olmasının nedenlerinin ayrıca araştırılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.

A MODEL PROPOSAL ORIENTED TO MEASURE TECHNOLOGICAL INNOVATION CAPABILITIES OF BUSINESS FIRMS – A RESEARCH ON AUTOMOTIVE INDUSTRY In the scope of this work; a model proposal and an innovation scale oriented to measure technological innovation capabilities of business firms in manufacturing industry sector had been formed. Studies on theoretical framework and meetings of consultative committee of experts guided the formation of the scale. With the scale prepared, a research project designed on automotive industry in Turkey by measuring technological innovation capabilities of primary industrial producer firms in this sector. The results of this research bring on the necessity of further studies about the low level of technological innovation capabilities in automotive industry.
Keywords: Otomotiv_İşletmeler; Teknolojik Yenilikler; Yenilikçilik