Türkiye bankalar birliği bankacılık etik ilkelerinin yabancı sermayeli mevduat bankalarında uygulanması üzerine bir araştırma - Lapacı, Belgin (My University, 2015)
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ BANKACILIK ETİK İLKELERİNİN YABANCI SERMAYELİ MEVDUAT BANKALARINDA UYGULANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bankaların ana ve doğal amaçlarının verimlilik ve karlılık olmasına rağmen, özellikle 2001 yılında Türkiye'de yaşanan fınansal krizden sonra, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması döneminde, bankalar için etik ve yasal olmak en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Buna bağlı olarak, Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun da olumlu görüşünü alarak, Bankacılık Etik İlkeleri'ni 2006 yılında yayınlamıştır. Bu çalışmada, Türkiye Bankalar Birliğinin yayınlamış olduğu Bankacılık Etik İlkelerinin Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayeli bankalarda ne ölçüde uygulandığının analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, etik, iş etiği ve bankacılık sektöründe etik konuları teorik olarak incelenmiş ve Bankacılık Etik İlkelerinin Yabancı Sermayeli Bankalarda uygulanması konusunda bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın bulguları istatistiksel olarak analiz edilmiş olup, elde edilen sonuçlar incelenmiştir. Bankacılık Etik İlkeleri yedi alt bölümde ele alınmış olup, öne sürülen tüm hipotezler kabul edilmiştir. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, yabancı sermayeli bankaların Bankacılık Etik İlkelerini uyguladığı söylenebilir. Ayrıca çalışma, 53 adet ilkenin frekans analizlerini de içermektedir. Bu analizlerden yola çıkılarak, Yabancı Sermayeli Bankalarda en fazla ve en az sorunlu etik ilkeler de tespit edilmiştir. Ahlak, Türkiye Bankalar Birliği Bankacılık Etik İlkeleri, Yabancı Sermayeli Mevduat Bankalarında Etik

A RESEARCH REGARDING THE APPLICATION OF THE BANKS ASSOCIATION OF TURKEY ‘S PRINCIPLES OF BANKING ETHICS BY FOREIGN-OWNED DEPOSIT BANKS Especially after the financial crisis in Turkey in 2001, during the restructuring of the banking system, being ethical and legal have been among the most important issues for banks even though their main and natural target is the profitability and productivity. In this regard, Principles of Banking Ethics have been published in 2006 by the Banks Association of Turkey in compliance with the opinion of the Banking Regulation and Supervision Agency. The aim of this study was to analyze the extent of application of these Ethical Principles by Foreign-Owned Deposit Banks operating in Turkey. In this respect, ethics, business ethics and ethics in the banking sector have been examined theoretically and a research study has been conducted on the application of Principles of Banking Ethics by Foreign-Owned Deposit Banks. The findings of this study were analyzed statistically, the results obtained were examined. Principles of Banking Ethics were discussed in seven subdivisions, therefore all of the hypotheses put forward have been accepted. According to the survey results, it can be said that Principles of Banking Ethics have been well applied by Foreign-Owned Deposit Banks in Turkey. Furthermore, this study encompassed frequency analyses of 53 principles. Departing from these analyses, the most and least problematic principles have been identified for foreignowned deposit banks in Turkey. Ethics, Morality, Principles of Banking Ethics, The Banks Association of Turkey’s Principles of Banking Ethics, Ethics in Foreign- Owned Deposit Banks
Keywords: Ahlak; Bankalar ve Bankacılık; Etik; Türkiye; Türkiye Bankalar Birliği Bankacılık Etik İlkeler; Yabancı Sermayeli Mevduat Bankalarında Etik