Türkiye’de birikim sürecinde meslek yüksekokullarının dönüşümü - Çelebi, Hale (My University, 2015)
reli Artık Değer, Sermaye Birikimi, Nitelikli Emek Gücü, Mesleki Eğitim, Meslek Yüksekokulları ÖZET TÜRKİYE’DE BİRİKİM SÜRECİNDE MESLEK YÜKSEKOKULLARININ DÖNÜŞÜMÜ Türkiye’de sermaye birikim sürecinde özellikle 1960’lı yıllar sonrasında üretim biçiminde önemli yapısal değişiklikler meydana gelmiştir. Değişen üretim yapısı emek gücü üzerinde de bir takım değişiklikleri gerekli kılmıştır. Emek gücünün yeniden üretiminde en önemli aracı olan eğitim alanında yapılan düzenlemelerde mesleki eğitime atfedilen önem göze çarpmaktadır. Mesleki eğitim emek gücünün niteliğini artırma işlevini yerine getirdiği ölçüde emeğin üretkenlik gücünü de artırmaktadır. Bu ilişkiden hareketle, mesleki eğitim, üretkenlik artışının sebep olduğu göreli artık değer ile sermaye birikim süreciyle de doğrudan ilişkilenmektedir. Çalışmanın esas amacı yüksek öğretim düzeyinde mesleki eğitim veren meslek yüksekokullarının, Türkiye’de sermaye birikim sürecinin ilk evrelerinden günümüze kadar geçirdiği dönüşümün incelenmesidir. Relative Surplus-Value, Capital Acummulation, Skilled Labour-Power, Vocational Education, Vocational Schools

THE TRANSFORMATION OF VOCATIONAL SCHOOLS IN THE ACUMMULATION PROCESS OF TURKEY The capital acummulation process of Turkey has originated significant structural changes in production formespecially after the 1960s . Altering production structure required set of changes on labour-power. In the process of reproducing the labour-power, the most important tool is education,and the importance imputed on vocational education by means of regulations in education is conspicuous. Vocational education can increase the productivity capacity of labour provided that it fulfills its function to promote nature of labour-power. Due to corelation of these, vocational education directly associates with increase in producivity caused by relative surplus-value and capital acummulation process.The main purpose of this study is to survey the transformation of vocational schools that provides higher education on vocational education from the first phases of capital acummulation process of Turkey to the extant.
Keywords: Ekonomi; Ekonomik yönleri; Meslek Yüksekokulları; Mesleki eğitim; Tasarruf ve yatırım; Türkiye