Vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele açısından muhasebe meslek mensuplarının görev, yetki ve sorumlulukları - Taştan, Hakan (My University, 2006)
VERGİ KAYIP VE KAÇAĞI İLE MÜCADELE AÇISINDAN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI Sınırları kalkan dünyada ticaret ve globalleşme gelişmektedir.Bu da dürüst olmayan mükellefler için fırsatlar sağlamaktadır. Hükümetlerin, sınırları kaldırılan dünyada vergi ödevinden kaçanlar için vergi alacaklarını güven altına alma ihtiyaçları vardır. Vergi kaçağı ile vergiden kaçınmayı biribirlerinden ayırmak gerekir. Vergi kaçağı, gerçek gelirlerin bildirilmemesi sonucu vergi borcunda meydana gelen azalmalardır. Vergi kaçağı yasa dışı olup yasalarada suç olarak tanımlanmıştır. Tespiti halinde vergi kaçağına sebebiyet veren şirket yetkilileri cezalandırılır hatta hürriyeti bağlayıcı ceza ile karşı karşıya kalabilirler. Vergi kaçırmanın yasadışı olmasına karşın vergiden kaçınma yasaldır. Türkiye’de muhasebe mesleğinin önemi, 1989 yılındaki Muhasebe Meslek Yasası ile (3568 sayılı yasa) artmıştır. Hem yetkiler ve hem de sorumluluklar bu ve diğer yasalar ile getirilmiştir. Getirilen yetki ve sorumluluklar vergi kaçağında azalmalara neden olmuştur. Dünya üzerindeki muhasebeciler, bu mesleğin temel değerlerini paylaşmaktadırlar. Uluslararası Muhasebe Federasyonu’nun (IFAC) her bir üye kuruluşunun kendine özgü sosyal ve siyasal durumlarından ötürü standartları mevcuttur.

THE DUTY, AUTHORITY AND RESPONSIBILITIES OF ACCOUNTANT PROFESSIONS IN THE STRUGGLE WİTH TAX EVASION A borderless world is good for trade and global development. It also can provide opportunities for dishonest taxpayers. Governments need to take action to ensure that taxpayers do not abuse the borderless world to escape their tax liabilities. It is necessary to differentiate between tax evasion and tax avoidance. Tax evasion: the reduction of tax liabilities by not informing the Revenue of all relevant facts. Tax evasion is illegal and criminal penalties apply, hence, if caught evading tax the director/ s of the company will be fined and even imprisoned. Tax avoidance: the reduction of tax liabilities within the framework of the law. Tax avoidance may not always succeed, but is legal; tax evasion is never legal. The importance of accounting profession has increased after the Accountant Profession Act(3568) in 1989 in Turkey. Both authorities and responsibilities have been brought with this law and others. Authorities and responsibilities have been providing reduction in tax evasion. Accountants around the world, however, also share the most basic values of this profession. Each of the member bodies in the International Federation of Accountants (IFAC) has its standards, which are based on the circumstances and the social and political environment and shared values of its members
Keywords: Mali Hukuk; Meslekler_Muhasebe_Vergilendirme; Vergi Hukuku_Türkiye; Vergi Kaçakçılığı_Türkiye