Bireysel başvuru (Anayasa Şikâyeti) usulünde CMK md. 141’deki hukuk yolunun etkililiği sorunu - Sultanoğlu, Abdulkadir (My University, 2020)
Çalışmada, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 141. maddesinde yer alan hukuk yolunun, bireysel başvuru (anayasa şikâyeti) mekanizması bakımından, etkili bir hukuk yolu olup olmadığı veya hangi durumlarda etkili olabileceği incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın ilk bölümünde, olağan kanun yollarının tüketilmesi koşulu irdelenerek etkili hukuk yoluna ilişkin ölçütler belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise etkili hukuk yoluna ilişkin ölçütler ışığında, söz konusu başvuru yolunun etkililiği sınanmış ve hangi durumlarda etkili kabul edilebileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca konuya ilişkin mahkemelerin yaklaşımlarına yer verilerek hukuk yoluna ilişkin sorunlu alanlara dikkat çekilmiştir. Sonuç olarak ise söz konusu başvuru yolunun, birçok ihlal iddiası bakımından etkili bir hukuk yolu niteliğinde kabul edilemeyeceği ortaya konulmuştur.

In this study, it is examined whether the remedy included in the Article 141 of the Criminal Procedure Law No. 5271 is an effective remedy in terms of the individual application (constitutional complaint) mechanism or in which cases it can be effective. In this context; in the first part of the study, the condition of the exhaustion of remedies are examined and criteria of effective remedies are determined. In the second part of the study, the effectiveness of the relevent remedy has been tested in the light of the criteria of the regarding the effective remedy and it has been tried to be determined in which cases it can be considered effective. In addition to these, the problematic areas of the remedy are highlighted by including the approaches of the courts on the issues. In conclusion, it has been shown that the remedy in question cannot be accepted as an effective remedy with regard to the numereous being alleged violations.
Keywords: Anayasa Şikâyeti; Article 141 Of The Criminal Procedure Act; Bireysel Başvuru; Ceza Muhakemesi Kanunu Madde 141; Compensation Due To Measures Of Protection; Constitutional Complaint; Exhaustion of Remedies; Individual Application; Kamu hukuku; Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat; Olağan Kanun Yollarının Tüketilmesi; Public law