Takviye edici gıda olarak vaccinium myrtillus ekstraktının bacillus subtilis gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi - Bilgin, Muzaffer (My University, 2022)
Amaç: Yaban mersini içeriğinde yüksek oranda yer alan fenolik bileşikler sayesinde çeşitli bakterilerin üremesini inhibe etmektedir. Bu tez çalışması kapsamında piyasada satışa sunulan yaban mersini ekstraktlarının Bacillus subtilis gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tez çalışmasında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takviye edici gıda olarak onaylanmış İmmunat ve Destekten markalarına ait yaban mersini ekstraktları kullanılmıştır. İki ekstrakt %10 başlangıç konsantrasyonundan itibaren 96 kuyucuklu plate kullanılarak mikrodilüsyon yöntemi ile seyreltilmiştir. Her kuyucuğa 100μl hacimde 0.5 McFarland’a ayarlanmış bakteri süspansiyonu eklenerek 24 saat inkübe edilmiştir. İnkübasyon sonucunda Byonoy96 (GmbH) plate okuyucu kullanılarak optik yoğunluk ölçümleri yapılmıştır. Sonuçlar GraphPad 9 analiz karşılaştırılarak anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İki ekstraktın %10’luk başlangıç konsantrasyonunda sadece biri bakteriyel üremeyi inhibe edebilmiştir. Diğer konsantrasyonların hepsinde bakteriyel üreme saptanmıştır. Minimum inhibitör konsantrasyonu sadece bir ekstrakt için belirlenebilmiştir. Sonuç: Ekstrakt hazırlanırken kullanılan çözücüler ekstraktın antibakteriyel etkisini değiştirebilmektedir. Yaban mersini meyve ekstraklarının gıda ve sağlık endüstrisinde doza bağlı olarak antimikrobiyal etkilerinin göz önünde bulundurulması önemlidir.

Objective: It inhibits the growth of various bacteria thanks to the phenolic compounds in the content of blueberries at a high rate. Within the scope of the thesis study, it was aimed to examine the effects of blueberry extracts, which are available for sale in the market, on the development of Bacillus subtilis. Meterials and Methods: In the thesis study, blueberry extracts belonging to the brands Immunat and Destekten approved by the Ministry of Agriculture and Forestry as food supplements were used. The two extracts were diluted using the microdilution method from an initial concentration of 10%. 100μl of bacterial suspension adjusted to 0.5 McFarland was added to each well and after 24 hours of incubation, optical density measurements were made using Byonoy96 (GmbH) plate reader. The results were compared with the GraphPad 9 analysis program and the significance level was evaluated as p<0.05. Findings: Of the 10% initial concentrations of the two extracts, only one of them was able to inhibit bacterial growth. Bacterial growth was detected at all other concentrations. The minimum inhibitory concentration could be determined for only one extract. Result: The solvents used in the preparation of the extract can change the antibacterial effect of the extract. It is important to consider the dose-dependent antimicrobial effects of blueberry fruit extracts in the food and health industry.
Keywords: antimicrobial effect; antimikrobiyal etki blueberry; Bacillus subtilis; Bitki ekstreleri; Plant extracts; Vitaminler; Vitamins; yaban mersini