Din eğitimcisinin etki gücünün dayandığı temel faktörler - Baltacı, Ayşegül (My University, 2010)
retmenlik, Etkileme, Etkileşim ÖZET DİN EĞİTİMCİSİNİN ETKİ GÜCÜNÜN DAYANDIĞI TEMEL FAKTÖRLER Din eğitimi, bireysel ve toplumsal hedefleriyle çok geniş bir alanda etkinlik sağlamayı amaçlamaktadır. Kişinin manevi dünyasını şekillendiren unsurları konu edinen bu faaliyetin büyük bir hassasiyetle yürütülmesi gerekir. Bunun sağlanabilmesi ise, süreci başlatacak ve idare edecek, yetişmekte olan bireylerle aktif bir iletişim sürecine girecek olan eğitimcilere bağlıdır. Çünkü eğitimin gücünü ve başarısını önemli ölçüde eğitimcinin nitelikleri, tutum ve davranışları tayin eder. Öğretmenin öğrencileriyle ilişkileri bu konuda belirleyici güce sahiptir. Bu nedenle meseleyi daha çok sosyo-psikolojik bir zeminde ele almak gerekmektedir. Ancak sosyal beceriler bir öğretmene etki gücü sağlayacak faktörleri açıklamak için tek başına yeterli değildir. Bir öğretmen için sosyal ilişkilerdeki başarının yanı sıra mesleki açıdan donanımlı olmak da önemlidir. Bu çalışmada bir öğretmeni güçlü bir sosyal etki kaynağı yapacak bu faktörler çeşitli boyutlarıyla ele alınmaktadır. Bu kapsamda sosyal psikoloji ve pedagoji bilimi verilerinin eğitimci açısından taşıdığı anlam ortaya konulmaktadır.

BASĠC FACTORS BASED ON THE ĠMPACT POWER OF RELĠGĠOUS EDUCATOR Religious education aims to influence far and wide with individual and social goals. This education which deals with the facts that shape the moral world of the person needs to be carried out gingerly. Achievement of this goal depends on the educators who can start and continue the process, and who can interact with the individuals actively. Because educator‟s qualities, attidute and behaviours affect the power and the success of the education significantly. The relations of the teacher with her students play a determinig role on this issue. That‟s why, the problem should be dealt on a socio-psychologic level. But social skills are not seperately enough to explain the facts which give power to the teacher in order to influence. Not only teacher‟s success about social interactions but also teacher‟s teaching abilities are important for a teacher. In this research, the factors which make a teacher a powerful affecting source are discussed thoroughly. Within this framework, the meaning of data of social psychology and pedagogical science for an educator is presented.
Keywords: Din Eğitimi; Eğitim_Din; İlköğretim_Din Eğitimi