Enflasyon muhasebesinin vergi hukuku bakımından değerlendirilmesi - Altun, Burak (My University, 2004)
Bu çalışmanın konusu, enflasyon muhasebesi uygulamalarının vergi hukuku bakımından değerlendirilmesidir. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ardından, ikinci bölümde kısaca enflasyon ve etkileri tanımlanmakta, enflasyonun kamu gelirleri ve işletmeler üzerindeki etkileri açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde enflasyonun, işletmelerin mâli tabloları üzerindeki olumsuz etkilerini giderme yöntemlerine yer verilmektedir. Yine bu bölümde; literatürde yer alan enflasyon muhasebesi uygulama modelleri açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde enflasyon muhasebesi uygulayan bazı ülkelerin deneyimlerine değinilmiş ve Türkiye'de enflasyondan korunma tedbirleri açıklanmıştır. Enflasyondan korunma amacıyla Türkiye'de uygulanan tedbirler; vergi kanunlarındaki düzenlemeler ile Türkiye'deki standartlardan oluşmaktadır. Beşinci bölümde enflasyonun olumsuz etkilerini gidermeye yönelik olarak Türk vergi sisteminde yer alan uygulamalar açıklanmıştır. Bu uygulamaların bir kısmı halen yürürlüktedir. Bir kısmı ise 5024 sayılı kanun ile yürürlükten kaldırılmıştır. Ayrıca yine bu bölümde, enflasyon muhasebesinin genel fiyatlar düzeyi muhasebesi modelini esas alan uygulama örneklerine yer verilmiştir. Bu çalışma ve uygulama örnekleri de göstermektedir ki enflasyonun mâli tablolar üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. İlgililerin, işletmeyle ilgili gerçek bilgilere ulaşabilmesi için mâli tabloların enflasyondan arındırılması, düzeltilmesi gerekmektedir. Türkiye'de muhasebe standartlarını düzenleyen kurumlar; Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Türkiye Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (TMUDESK)'dur. SPK ve BDDK'nın yayınladıkları tebliğlerin ve TMUDESK'in taslak metninin yanı sıra en son olarak da 5024 sayılı kanun yürürlüğe konulmuştur. Enflasyon Muhasebesi, Enflasyon, Muhasebe, Vergi Hukuku. The topic of this study is to evaluate the applications of inflation accounting in point of tax law.The research consists of 5 parts. Following the introduction in the second part, inflation and its effect are shortly defined, the effects of inflation on public incomes and enterprises are also explained. In the 3rd part, the ways of preventing the negative effects of inflation on the financial budget of enterprises are mentioned. In the 4th part, experiences of some countries applying inflation accounting are discussed. The precautions taken to avoid runaway inflation in Turkey are also mentioned in this part.The expedients applied in Turkey to prevent the inflation is based on the revolutions in tax law and standarts in Turkey. In the 5th part some applications used in Turkish tax system to remove the negative effects of inflation are expounded some of these applications are still implemented while some aren't used anymore. More over, some application cases of inflation accounting which is based on the accountancy general price level are also shown in this part. The negative consequences of inflation on financial budget can easily be seen in these cases. It is certain that to be able to get the accurate information about enterprise inflation should be removed from financial table and urgent ameliorations should be done. In Turkey, the associations (cooperations) preparing the accounts standarts are securities and exchange commission (Capital Market Board). SPK banking audit board (BDDK), Turkey accounts and audit standarts board (TMUDESK) Beside the communiques published by SPK and BDDK, outlines by TMUDESK, the law 5024 has also come into force. Inflation Accounting, Inflation, Accounting, Tax Law
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Maliye; Muhasebe; Vergi Hukuku