Baryum borat bileşiklerinin sentezi ve üretim teknolojilerinin geliştirilmesi - Akman, Müge (My University, 2006)
BARYUM BORATLARIN SENTEZİ VE ÜRETİM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ Boratlar yer kabuğunun çok az bir yüzdesini oluştururlar. Baryum boratlar alev geciktiriciler, lateks, boya, plastik, tekstil ve kağıt ürünleri için küf inhibitörü ve protein bazlı tutkallarda koruyucu olarak kullanılmaktadırlar Ticari boratlar arasında bulunan baryum metaborat (BaO.B2O3= BaB2O4) boyalarda, plastik, tekstil, kauçuk, yapıştırıcı endüstrisinde ve tahta korumasında çok kullanılan bir katkı maddesidir. Boyalara katıldığında yanmaya, renk sararmasına, sürtünmeye, bakteri ve küflere karşı dayanıklılık sağlamaktadır. Baryum metaborat ilave edilmiş boyalar anti-korrozif özellik kazanmaktadır. Dış cephe uygulamalarında boyanın renk değiştirme ve tozuma olaylarının gecikmesinde yararlı olmaktadır. Aynı amaçla plastikler için de katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Sanayi, tarım ve ormancılıkta geniş bir kullanım alanına sahip olan bor madeninden yararlanılarak baryum boratların elde edilme yöntemleri bu çalışmada test edilmiştir.

SYNTHESIS OF BARİUM BORATES AND IMPROVEMENT OF THEIR PRODUCTION Borates make up a very little percent of earth. Barium borates can be used as fire retardants, mold inhibitors for latex, dye, plastics, textile and paper products and protective in protein based glues. Barium metaborate (BaO.B2O3= BaB2O4) amongst the commercial borates is a commonly used additive in dyes, plastics, textile, rubber and adhesive industry and wood protection. When added to dyes, increase their durability against burning, fading of the color, friction and molds and bacteria. Barium metaborate added dyes gain anti-corrosive properties. It can be helpful at exterior applications with retarding the discoloration and powdening of the dye. For same reasons it can be used as an additive for plastics. In this study, production methods of barium borates from boron mines that have wide applications in industry, agriculture and forestry have been tested.
Keywords: Anorganik Kimya; Kimya_Bor; Kimya_Boratlar