Orta dereceli askeri okullarda eğitim-öğretim sistemine etki eden faktörler ve öğrenci ders başarısına etkisi - Ayaz, Arzu (My University, 2004)
Orta Dereceli Askeri Okullarla ilgili yapılan bu çalışma ile öğretmen ve öğrenci görüşlerine başvurularak, eğitim-öğretim sistemine etki eden faktörlerin öğrenci ders başarısı üzerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmış, Kuleli Askeri Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin eğitim-öğretim etkinliklerine ilişkin görüşleri var olan durum ve verilen önem açısından yorumlanmaya çalışılmıştır. Askeri lise öğrencilerinin başarı durumlarına etki eden faktörlerin ve bugün içinde bulunduğu koşulların saptanarak, bu faktör ve koşullara bağlı sorunların ortaya çıkarılması, öğrencilerin daha iyi yetiştirilmesi ve başarı düzeyinin artırılması bakımından önemli görülen bu araştırmada, ilgili literatürün incelemesi sonucu eğitim-öğretim etkinlikleri altı ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar; okulun eğitim-öğretime yönelik destek, hizmet ve olanakları, öğrencilerin ders çalışma ortamları ve derslere hazırlanma durumu, okulun eğitim-öğretim programları ve uygulaması, sınıf yönetimi, öğretmenlere yönelik faktörler ve disiplin uygulamalarıdır. Bu alanlarla ilgili her bölümde sorular ayrı ayrı ele alınmak suretiyle kendi içinde değerlendirilmiş, ortaya çıkan bulgularla ilgili yorumlar yapılmıştır. 2003-2004 Eğitim ve öğretim yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde görev yapan 102 öğretmen ile öğrenim gören 321 öğrenci araştırmanın çalışma evrenini oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen bilgi toplama aracı 59 sorudan oluşmakta olup, kişisel sorular dışındaki tüm sorular, aynı şekilde düzenlenmiştir. Yani, aynı sorular her iki gruba (öğrenci, öğretmen) sorularak, ortaya çıkan aynı ve farklı bakış açıları saptanmıştır. Araştırma bu yönüyle okullarda eğitim-öğretim sürecinin iki önemli unsuru olan, öğrenci ve öğretmenlerin çeşitli değişkenlere göre görüş ve düşüncelerini bütün yönleriyle öğrenmeyi amaçlamaktadır. Böylece önemli değişkenleri her iki gruba göre karşılaştırmak olanağı da doğmuştur.

In this study, the effect of the features of the educational system on students' success have been investigated through teachers' and students' views. In this study the students and teachers of Kuleli Military High School were asked to speculate on the current situation in education and future possibilities. This study is tought to have positive contributions on the factors affective on achievement levels of students, also detecting and defining what these factors are. This study mainly dwells on the idea of defining the current situation in education. After a thorough study on the literature concerning the main topic six main domains are defined in relation to educational topics. These are: support concerning school's education, service and facilities, students medium for studying and preparation for their courses, the educational programs of education and applying these programs, class management, factors concerning teachers and disciplinary regulations. In relation to each of these areas questions are distinctly handled and comments are made on each these data. The universe of the study includes 102 teachers and 321 students enlisted in Kuleli Military High School in 2003-2004 academic year. The data collecting instrument designed by the researcher comprises 59 questions and except for the personel/ demographic questions all of them are designed to be in the same order. Namely, the same guestions are asked to both of the groups (teacher, student) and according to the answers different views about education are tried to be detected. This study aims to focus on differences of the two inevitable parties in education in their views. In this way, it is possible to compare main variables according to differing views of both students and teachers.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Orta_Türkiye; Okul organizasyonu ve yönetimi