Sinemada kolonyal geçmişin temsili: Hindistan örneği - Gülpınar, Dilara Balcı (My University, 2016)
SİNEMADA KOLONYAL GEÇMİŞİN TEMSİLİ: HİNDİSTAN ÖRNEĞİ Bu çalışmada Hint, İngiliz ve ABD popüler sinemalarında kolonyal Hindistan'ın temsil edilme biçimleri incelenmiştir. Sinema, bir görsel tarih yazım aracı olarak ele alınmıştır. Popüler sinema ve tarih iç içe geçtiğinde ideolojik aktarım meselesinin çok daha belirginleştiği dikkati çekmiştir. Bir tür olarak tarihsel filmde; geçmişte yaşayan kişiler, yaşanan olaylar ve mekânlar görselleştirerek yeniden üretilirken, güncel olanın ideolojisinden yararlanıldığı ileri sürülmüştür. Bu nedenle popüler filmlerin tarih anlatısının tıpkı tarih yazımı örneklerinde olduğu gibi seçici, yoruma dayalı ve yanlı olduğu görüşüne uygun olarak karşılaştırmalı film analizleri yapılmıştır. Çalışmada farklı yıllarda çekilen yedi Hindistan, dört İngiliz ve üç ABD yapımı popüler film, çekildikleri dönem ve ülkelerin siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel yapısı göz önünde bulundurularak tarihsel, toplum bilimsel, ideolojik analiz yöntemleriyle ve mizansen analizi ile analiz edilmiştir. Filmler sömürgeci- sömürgeleştirilen temsilleri/ ilişkileri; milliyetçi ve ırkçı söylem; şarkiyatçılık-garbiyatçılık, ben-öteki karşıtlıkları üzerinden değerlendirilmiştir. Tıpkı tarih yazımında olduğu gibi sinemada da mutlak bir tarih anlatısı olmadığı ortaya koyulmuştur. nema, tarih, bellek, temsil, kolonyalizm, Hindistan

REPRESENTATION OF COLONIAL PAST IN CİNEMA: INDIA EXAMPLE In this thesis, representation of colonial India in Indian, British and ABD popular cinemas is studied. Cinema, is considered as a visual history writing tool. It is seen that when popular cinema and history intertwined, ideological transfer issue becomes more evident. It is asserted that in historical film genre, while people, events and places in the past are reproduced visually, film makers benefit from current ideologies. Because of that, popular films are analysed according to the opinion that historical films are selective, based on different reviews and subjective just as historical texts. In this study seven Indian, four British and three American popular films are analysed by historical, social, ideological and mis- an-scene analysing methods according to the political, social, economic and cultural conditions of films' shooting date and places. Films are analysed over representation/ relation os colonised and colonist; terms of nationalist and racist discourse and contrasts of orientalism-occidentalism and 'I' and 'other'. Just like history writing it is asserted that there is no absolute historical narrative in cinema. nema, history, memory, representation, colonialism, India
Keywords: Hindistan; Sinema; Tarih