Y kuşağı davranışlarının kariyer yönetimi üzerindeki etkisi : Türkiye’de golf sektöründe bir araştırma - Öz, Yeşim (My University, 2020)
Bu araştırmada Y kuşağı algısının kariyer eğilimleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Y kuşağının algısının ve kariyer eğiliminin cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durumu, fakülte, bölüm, mesleki deneyim süresi, kardeş sayısı, aile gelir durumu, aile ikamet ettiği bölge, babanın çalıştığı sektör, annenin çalıştığı sektör, çalışmak istediği sektör, yaşadığı şehir gibi demografik özellikler açısından farklılık gösterip göstermedikleri ele alınmıştır. İstanbul, Antalya, Ankara, Samsun, İzmir, Tekirdağ, Kayseri, Muğla şehirlerinde yaşayan Türkiye Golf Federasyonu'na bağlı Kademe 1, Kademe 2 veya Kademe 3 antrenörlük belgesine sahip 82 antrenörlük belgesi sahibi kişiden sistematik örnekleme yoluyla elde edilen veriler üzerinden regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılanlara ait; demografik veriler, çalışma durumları, yaşanan yere göre dağılımları gibi değişkenlere frekans analizi uygulanmıştır. Sonuçlar “n” ve “%” olarak tablolarda verilmiştir. Bir sonraki adımda, araştırmada kullanılan ölçeklerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği anlamlılık testleri ile analiz edilmiştir. Analiz öncesinde, verilerin dağılımını incelemek için çarpıklık ve basıklık katsayıları temel alınmıştır. Elde edilen katsayılar verilerin normale oldukça yakın dağıldığını göstermiştir. Bu aşamadan sonra karşılaştırmalar için parametrik testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. İkili karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, iki veya daha fazla değişkenin karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Y Kuşağı Algısı ve Kariyer Eğilimi arasındaki ilişki Pearson Korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Y kuşağı algılarının, kariyer eğilimi alt boyutlarına olan etkileri Çoklu Regresyon Analizi ile test edilmiştir. Veriler SPSS 25.0 istatistik paket kullanılarak analiz edilmiştir.

The aim of this study was to determine the effect of the perception of generation Y on career trends. The perception and career tendencies of the next generation was examined for demographical differences such as gender, marital status, age, educational status, faculty, department, duration of professional experience, number of siblings, family income, family residence location, the sector in which the father works, the sector in which the mother works, the sector in which the incumbent wants to work, the city of residence. A regression analysis was carried out with data obtained by the systematic sampling of 82 coaches with Level 1, Level 2 or Level 3 coaching certificates affiliated with Turkish Golf Federation living in Istanbul, Antalya, Ankara, Samsun, Bursa, Tekirdag, Izmir and Mugla. Frequency analysis was applied to variables such as demographic data, working conditions, distribution by place for those who participated in the research. The results are given in the tables “n” and “%”. In the next step, whether the scales used in the study differed according to demographic variables was analyzed with significance tests. Before the analysis, skewness and kurtosis coefficients were based to examine the distribution of the data. The resulting coefficients showed that the data was distributed fairly close to normal. After this stage, it was decided to use parametric tests for comparisons. Independent sample t test was applied in binary comparisons and one-way variance analysis (ANOVA) was applied in comparison of two or more variables. The relationship between Generation Y Perception and Career Tendency was analyzed by Pearson Correlation test. The effects of Generation Y Perceptions on Career Tendency sub-dimensions were tested by multiple regression analysis. The data was analyzed using the SPSS 25.0 statistical package program.
Keywords: Business; Career Management; Generation Y; Generations; İşletme; Kariyer; Kariyer Yönetimi; Kuşaklar; Personel yönetimi; Personnel management; Y Kuşağı Career