An approach to user oriented model for İSO 9001 : 2000 quality system documentation - Özdemir, Abdullah (My University, 2003)
ISO 9001:2000 Kalite Sistem Dokümantasyonu için Kullanıcı Dostu Bir Modele Yaklaşım ISO 9001: 2000 belgelerini hazırlama sorunu, şirketlerin kalite yönetim sistemi kurmaya gayret etmemelerinin veya en azından uzun bir süre ertelemelerinin temel sebebidir. Eğer belge hazırlama işleri kolay olsa, daha birçok kuruluş Kalite Yönetim Sistemini kurmak isteyecektir. Kullanıcı yönlü bir model, ISO 9001 standard maddeleri ile ilgili çoğu prosedürlerin dokümantasyonunda hayatı kolaylaştırmak üzere, bilhassa Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için hazırlanabilir. En azından, kalite yönetim sistemininin kurulmasına başlangıç olarak, bu kullanıcı dostu model dokümantasyon çok yardımcı olur. Bu çalışmanın esas amacı, KOBİ kuruluşların, ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi dokümantasyonuna yol haritası olmak için 'know-how' gibi bilgi sağlamak ve dokümantasyona harcanan zamanı en aza indirmek üzere kolaylık sağlayarak desteklemektir. Bu çalışma, çoğu kuruluşların ihtiyaçlarına, genel bir model olan prosedür ve formları içeren belgeleri, hızla kuruluşun ihtiyacına uygunlaştırabilmek üzere, kelime işlemci programının makro komutlarını kullanarak yapılmıştır. Bilgisayar kullanıcısı olarak, 'MS-Word' uygulama kullanan çalışanların, özel programlama bilgisi gerekmeden hazırlayabileceği bir dokümantasyon yöntemidir. ISO 9001:2000, Toplam Kalite Yönetimi, Kullanıcı Dostu, Dokümantasyon, Belgeleme, KOBİ, Kelime işlem Ekim, 2002Abdullah ÖZDEMİR

AN APPROACH TO A USER ORIENTED MODEL FOR ISO 9001: 2000 QUALITY SYSTEM DOCUMENTATION The ISO 9001:2000 documentation issue is the main reason for the companies not to try to establish a quality management system or at least postpone it for a long time. If it were easy, many companies would have established their Quality Management System. A user oriented model for most of the procedures and forms related with the standard items of ISO 9001 can be prepared as model procedures and forms, especially for Small and Medium Enterprises (SME) to ease of life in documentation. At least, for the beginning of the establishing a quality management system this user-friendly documentation helps a lot. The main objective of this study is to support the companies as road map to give knowledge like 'know-how' for ISO 9001:2000 quality system documentation and support to minimise the time required for preparing documentation to earn a certificate for ISO 9001. Using word programming macro commands to adopt the model procedures and forms faster for most of the firm needs does this study. It is a documentation system that can be used by any employee having computer literacy as word application program user without knowing programming knowledge. Key Words: ISO 9001, Total Quality Management, User Oriented, Documentation, SME, word-processing. October, 2002Abdullah ÖZDEMİR
Keywords: Dokümantasyon; Toplam Kalite Yönetimi