Labrum tamirlerinde asetabulum perforasyonlarının önlenmesi : 3 boyutlu bilgisayarlı tomografi çalışması - İsmailoglu, Abdul Veli (My University, 2021)
Amaç: Güvenli açı aralığı, sütür ankor yerleşimi için güvenli olan yerleşim sınırını belirlemek amacıyla kullanılan anatomik bir ölçümdür. Bu çalışmanın amacı, artroskopik cerrahi sırasında dril ucunu dik pozisyonlamanın, sütür ankor yerleşimini kolaylaştırmak için ve eklem içerisine ve dışına doğru oluşabilecek perforasyonları engellemek için bir referans noktası olabileceğini göstermektir.Gereç ve Yöntem: 100 adet kalça bilgisayarlı tomografisi (BT) üç boyutlu (3B) acetabulum modeli oluşturmak için kullanıldı. Her bir acetabulum modeli saat 4, 3 yönlerinde ve spina iliaca anterior inferior (SIAI) hizasında (en çok saat 2:20 yönüne denk gelmektedir) radial olarak kesildi. Dik referans çizigisi, dik yerleştirilmiş dril ucunu temsil etmektedir ve her bir saat yönünde güvenli açı aralığı ile olan ilişkisi not edilmiştir. Dik referans çizgisinin uzunluğu ve cinsiyetin ölçümler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bulgular: Dik referans çizgisi, en çok kadın cinsiyetlerde ve saat 3 yönünde olmak üzere toplamda 28 örnekte güvenli açı aralığının dışında kalmıştır. Güvenli açı aralığını hedeflemek için gereken minimal açı 4⁰ olarak bulunmuştur.Sonuç: Artroskopik cerrahi sırasında ankor perforasyonlarını engellemek için dril ucunu acetabulum yüz planına dik olarak yerleştirmek, güvenli açı aralığını hedeflemede pratik bir yöntemdir. Dik yerleştirilmiş dril ucuna göre, eklem dışı perforasyonları engellemek için dril ucuna ekleme doğru en az 4⁰ ve eklem içerisine doğru perforasyonları engellemek için ekleme doğru en fazla 30⁰ açı verilmelidir.Amaç: Güvenli açı aralığı, sütür ankor yerleşimi için güvenli olan yerleşim sınırını belirlemek amacıyla kullanılan anatomik bir ölçümdür. Bu çalışmanın amacı, artroskopik cerrahi sırasında dril ucunu dik pozisyonlamanın, sütür ankor yerleşimini kolaylaştırmak için ve eklem içerisine ve dışına doğru oluşabilecek perforasyonları engellemek için bir referans noktası olabileceğini göstermektir.Gereç ve Yöntem: 100 adet kalça bilgisayarlı tomografisi (BT) üç boyutlu (3B) acetabulum modeli oluşturmak için kullanıldı. Her bir acetabulum modeli saat 4, 3 yönlerinde ve spina iliaca anterior inferior (SIAI) hizasında (en çok saat 2:20 yönüne denk gelmektedir) radial olarak kesildi. Dik referans çizigisi, dik yerleştirilmiş dril ucunu temsil etmektedir ve her bir saat yönünde güvenli açı aralığı ile olan ilişkisi not edilmiştir. Dik referans çizgisinin uzunluğu ve cinsiyetin ölçümler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bulgular: Dik referans çizgisi, en çok kadın cinsiyetlerde ve saat 3 yönünde olmak üzere toplamda 28 örnekte güvenli açı aralığının dışında kalmıştır. Güvenli açı aralığını hedeflemek için gereken minimal açı 4⁰ olarak bulunmuştur.Sonuç: Artroskopik cerrahi sırasında ankor perforasyonlarını engellemek için dril ucunu acetabulum yüz planına dik olarak yerleştirmek, güvenli açı aralığını hedeflemede pratik bir yöntemdir. Dik yerleştirilmiş dril ucuna göre, eklem dışı perforasyonları engellemek için dril ucuna ekleme doğru en az 4⁰ ve eklem içerisine doğru perforasyonları engellemek için ekleme doğru en fazla 30⁰ açı verilmelidir.

Purpose: The safe acetabular rim angle is an anatomical measurement used to determine the safety margin when inserting suture anchors. The aim of the present study was to demonstrate that aligning the drill bit perpendicularly during arthroscopic surgery can provide a reference point for determining an appropriate angle to facilitate the suture anchor insertion and to prevent extra- and intra-articular perforations.Methods: 100 computed tomography (CT) hips were used to reconstruct 3-dimensional (3D) acetabular hip models. Each model was radially sectioned at 4-o’clock, 3-o’clock and the anterior inferior iliac spine (AIIS) positions (corresponded mainly to the 2:20 clock). A perpendicular reference line, representing perpendicular drill bit alignment, was drawn for each position within the acetabular model, and its relation to the safe acetabular rim angle was measured. The length of the perpendicular reference line and the effect of gender on measurements were also evaluated. Results: The perpendicular reference line located out of the safe acetabular rim angle in 28 cases, mostly in female acetabula at the 3-o’clock position, and the required minimal angle was 4° to target the safe acetabular rim angle.Conclusion: Aligning the drill bit perpendicular to the acetabular opening plane during arthroscopic anchor placement is a practical way to estimate and target the position of the safe acetabular rim angle to avoid anchor perforations. Based on measurements from a perpendicularly aligned drill bit, the drill bit should be directed toward the joint minimally 4° to avoid extra-articular perforations and maximally 30° to avoid intra-articular perforations.
Keywords: Acetabular rim; Acetabulum kenarı; Anatomi; Anatomy; Güvenli açı; Health; Labrum yırtıkları; Referans çizgisi Labral tear; Reference line; Safe angle; Sağlık; Suture anchor; Sütür ankor; Tomografi, X-Işını Bilgisayarlı; Tomography, X-Ray Computed