Resmi ve özel ilköğretim kurumlarında çalışan öğretmen ve yöneticilerin disiplin sorunları ve ödüllendirme uygulamaları - Çelebi, Nurhayat (Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2009)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretimde çalışan öğretmen ve yöneticilerin soruşturma konuları ile verilen ödül ve ceza uygulamalarının neler olduğunun belirlenmesine yöneliktir. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilinde ilköğretimde çalışan tüm öğretmen ve yöneticileri kapsamaktadır. Bu çalışmada toplanan veriler, ilköğretim müfettişlerinin yıllık sunum dosyalarındaki istatistiksel verilerden ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Özlük İşleri ile İstatistik Şubesi’nden tarama yoluyla çıkarılmıştır. Eldeki bilgiler, 1997–1998 öğretim yılından 2008–2009 öğretim yılı sonuna kadar olan süreçte, işlenen toplam disiplin suçlarına verilen ceza teklifleri ile ödüllere ilişkin verileri kapsamaktadır. Araştırma sonuçları, yıllara göre farklılık gösterse de en fazla suç sayılan eylemler sırası ile görevi kötüye kullanma, görevi ihmal, hakaret ve saygısızlık, çıkar sağlama ile ilgili yolsuzluklardır. En fazla teklif edilen ceza önerileri ise; ihtar, uyarma, kınama ve aylıktan kesmedir. Ödüllendirmede, en fazla teşekkür ve aylıkla ödüllendirmeler verilmiştir. Ancak bu ödüller sayısal olarak çalışanların çok azını temsil etmektedir. Bu konuda ülkemizdeki uygulamalarda büyük eksiklikler bulunmaktadır. Öğretmen ve yöneticilere yönelik disiplin uygulamaları, çalışanları güdülendirecek ve hizmetin niteliğini artıracak biçimde değildir.
The disciplinary practices and rewarding processes concerning teachers and princıpals in public and private primary schools
Keywords: Performans değerlendirme, disiplin, ödül, ceza.