Selanikli Tevfik’in (1860-1910) Hindistan Seyahatnamesi, (metin-inceleme-indeks) - Javed, Nadeem (My University, 2019)
Yapılan geziler sırasında veya daha sonra yazar tarafından kaleme alınan eserlere seyahatname adı verilmektedir. Gezilen yerler hakkında görülenleri betimleyici olarak veya kendi yorumlarına da katarak bir eser yazmanın tarihi M.Ö. kadar gitmektedir. Bu yüzden seyahatname en eski edebi türler arasında yer almaktadır. Seyahatnameler, ilgili zaman ve yerler hakkında bize ayrıntılı bilgiler vermektedir. Özellikle zaman içinde sürekli bir değişim meydana geldiği için bu durumun ilk yansımasını mekanda göstermektedir. Seyyah yazdığı eserde gördüklerini genellikle aynen aktardığı için daha sonra araştırma yapacaklar buradan hareketle nasıl bir değişimin olduğunu somut olarak anlayabilirler.Selanikli Tevfik’in Sabahın Kış Geceleri Eğlencesi: Musavver Hindistan Seyahatnamesi, kısaca Hindistan Seyahatnamesi kitabının içeriğini tanıtarak ve Osmanlıların Hindistan’a Seferleri, oradaki durumları, iklimleri, memleketleri, tarihi, dini, dili ve coğrafyası hakkında bilgi vermektedir. Tezimizde bu eserin eski harfleri yeni harflere aktarımı yapılarak içerik incelemesi yapılmıştır.

The book written by the author during or after the travels-trips are called travelogues. The history of writing a book as a descriptor or including their own comments about the visited places goes to B.C. history. That is why travelogues are among the oldest literary genres. Travelogues give us detailed information about the relevant time and places. Especially because a constant change occurs over time it shows the first reflection of this situation at the place. Because the traveler usually quotes in his book what exactly he has seen, later from this point of view the researcher can concretely understand what kind of changes has been occured.The book of Selanikli Tevfik named Sabahın Kış Geceleri Eğlencesi: Musavver Hindistan Seyahatnamesi briefly introduces the contents of the book and it provides the information about 1st expedition of the Ottomans to India, their situation, climates, regions, history, religions, languages and geography. In my thesis, the old Turkis letters of this book will be translated to new Turkish letters and content analysis has been made.
Keywords: Basın Selanikli Tevfik; Hindistan; Hindistan Seyahatnamesi; History and criticism; India; India Travelogue; Press; Selanikli Tevfik; Seyahatname; Tarih ve eleştiri; Travelogue; Turkish literature; Türk edebiyatı