Yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin bayesyen logit modeli ile incelenmesi: Türkiye uygulaması - Sedefoğlu, Gülşah (My University, 2016)
YOKSULLUK VE GELİR EŞİTSİZLİĞİNİN BAYESYEN LOGİT MODELİ İLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE UYGULAMASI Yoksulluk tüm dünya ülkelerinde karşılaşılan en önemli problemlerden biridir ve yoksulluk üzerinde etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada yoksulluk hanehalkı reisi ve hane özellikleri dikkate alınarak analiz edilmektedir. Yoksulluğun incelenmesinde ekonometrik yaklaşım olarak Bayesyen logit modeli kullanılmaktadır. Bunun yanında, sonuçları daha iyi yorumlamak amacıyla Bayesyen probit modeli ile birlikte klasik logit ve probit modellerinin tahminleri de yapılmaktadır. Bu tezde Türkiye Hanehalkı Bütçe Anketi verileri kullanılmıştır. 2006 ve 2013 yıllarına ait veriler Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınmıştır. Bayesyen yöntem ve klasik modellerin tahminleri için 2006 ve 2013 yıllarına ait veriler kır ve kent ayrımı yapılarak yeniden düzenlenmiş ve yoksulluk kırsal ve kentsel olarak da değerlendirilmiştir. Hanehalkı yoksulluk analizinde bağımlı değişken oluşturulurken hanehalkı geliri dikkate alınarak OECD modifiye edilmiş eşdeğerlik ölçeği kullanılmaktadır. Bağımlı değişkenin oluşturulmasından sonra modellerin tahminleri yapılmış ve sonuçlar yoksulluk analizinde Bayesyen yöntemi kullanmanın daha iyi olduğunu göstermektedir.

ANALYSING OF POVERTY AND INCOME INEQUALITY USING BAYESIAN LOGIT MODEL: THE CASE OF TURKEY Poverty is one of the main problems facing across all countries and it is effected by varios factors. In this study, poverty is analyzed considering to charecteristics of head of household and household. To analyze the poverty Bayesian logit model is used as econometric approach. By the way, standard logit and probit models are used with Bayesin probit model in order to explain the results better. In this thesis, Turkish Household Budget Survey has been used to analyze the determinants of poverty in Turkey. The data was obtained by Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) and reorganized as rural and urban areas for the year of 2006 and 2013. Thus, determinants of poverty is also interpreted relating to urban and rural areas in Turkey. In the thesis, OECD modified equivalence scale was used according to income of household to determinate the dependent variable as poverty line. Subsequent to setting poverty line, all models are estimated and results show that Bayesian method gives better results than standard models.
Keywords: Ekonomik yönleri; Gelir eşitsizliği; Türkiye; Yoksulluk