Investigating the effects of halomonas smyrnensis levan as soluble fiber on fat deposition and lifespan using caenorhabditis elegans as model - Özbaşak, Halil Önder (My University, 2019)
Obezite, insülin direnci ve tip 2 diyabet, 1980'lerden itibaren sürekli olarak dünya genelinde yaygınlaşan hastalıklardandır. Her ne kadar araştırmalar bu hastalıkların yaygınlaşmasını hakkında kesin bir yargıya varamasa da; bir olguda bilimsel fikir birliği vardır: Vücut yağ yüzdesinin artması, insülin direncinin gelişmesi riskini, obezitenin belirleyici özelliklerindne birisi olan tip 2 diyabet riskini artırır. Caenorhabditis elegans, nispeten kısa bir ömre sahip ve insan hastalıklarına ilişkin genlerin % 40'ının ortologlarına sahip olan serbest yaşayan bir nematottur. Levan, çeşitli bakteri, arke, fungi ve bazı bitki türleri tarafından üretilebilen 2,6 beta glikosidik bağlantıya bağlı fruktoz homopolimeridir. Çalışmamızda Halomonas smyrnensis halofilik bakterilerden elde edilen Halomonas levan’ın ve hidrolize türevinin C. elegans üzerindeki yağ azaltıcı etkisini gösterilmiştir. Buna ek olarak, levan, nematodlar, yüksek glukozlu diyet için model için kullanılan % 2 glukoz ile aynı anda uygulandığında, nematodların vücutlarında yağ birikimini kayda değer ölçüde azalttığı tepit edilmiştir. Ayrıca, levanın nematodların yaşam süresi üzerindeki olumlu etkisinin dair ilk bulgular elde edilmiştir. Halomonas levan’ın C. elegans üzerindeki yağ azaltıcı etkisinin de insan popülasyonu için de geçerli olabileceğini düşünürsek, bu bulgular obeziteye karşı Halomonas levan’ın gıda katkısı olarak kullanılmasının önünü açması bakımından önemlidir.

Obesity, insulin resistance and type 2 diabetes mellitus are closely related diseases that persistently have risen in prevalence consistently worldwide starting from 1980s. Although research is non-conclusive about the root of these diseases; there is scientific consensus over one fact: increased body fat percentage increases the risk developing of insulin resistance, type 2 diabetes mellitus which are the hallmarks of obesity. Caenorhabditis elegans is a free-living nematode which has a relatively short life span and has orthologues of 40% of genes related to the human diseases. Levan is fructose homopolymer connected with 2,6 beta glyosidic linkages which can be produced by various types of bacteria, archaea, fungi and some plants. In our study, we have shown the fat reducing effect of Halomonas levan and its hydrolyzed derivative on C. elegans. Moreover, levan also significantly reduced intestinal fat deposition when nematodes were treated with in combination with 2% glucose which is used for model for high glucose diet. Furthermore, preliminary observations of levans positive effect on nematodes’ health span implicated that Halomonas levan’s fat reducing effect on C. elegans may also positively affect humans and can be used as food additive for weight loss.
Keywords: Bioengineering; Biyomühendislik; Insulin Resistance; İnsülin Direnci; Levan; Model Organisms; Model Organizmalar Obesity; Obezite