The politics of global security in the EU: Transatlantic relations and terrorism - Salihoğlu, Gözde (My University, 2009)
Bu yüksek lisans çalışmasının amacı Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ’nin küresel güvenlik politikalarının gelişimini ve bunun atlantik ötesi ilişkiler üzerindeki etkilerini terörizm bağlamında incelemektir. Bu çalışma AB ve ABD arasında klişeleşmiş bir sav olan uluslararası konulardan, terör hususundaki fikir ayrılıklarının analizini ve incelenmesini amaçlamaktadır. Bu iki aktörün terör konusundaki davranışları hakkında ortak bir anlayış sağlanması tasarlanmıştır. Terör, küresel güvenlik tehditlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 11 Eylül (9/ 11) olayları uluslararası arenada, AB ve ABD gibi iki temel aktörün gözünde, bu tehdit algısını daha da görünür kılmıştır. Bu çalışma 11 Eylül’ün bir katalizör görevi görerek, AB’nin stratejik düşüncelerinin gelişmesinde ve tehditlerle mücadelede daha küresel bir role adapte olabilmesindeki önemini göstermektedir. 11 Eylül olayları AB’nin dış politika yapısındaki yeni mekanizmaların gelişimine ivme kazandırmakla beraber daha önceden eksik olan AB’nin stratejik vizyona sahip uluslararası aktörlük rolünü güçlendirmek için itici bir kuvvet yaratmıştır. AB’nin durumuna ek olarak bu çalışmada, 11 Eylül’ün Amerika’nın güvenlik algısı ve terör karşıtı politikalarındaki etkileri üzerinde de durulmuştur. Akademik çevrelerde, AB ve ABD’nin uluslararası tehditler karşısındaki tutumlarının farklılıklarının temelinde yatan farklı stratejik kültürleri ve farklı yöntem kullanmalarına dair bir varsayım üzerinde kuvvetli tartışmalar vardır. Bu çalışma, aktörlerin yasal belgeleri üzerinden, küresel güvenlik politikalarını terör bağlamında incelenmeye çalışmaktadır. Bu çabayla, her iki aktörün de güvenlik stratejileri dikkatle gözden geçirilmiştir. Belgelerin ve politikaların değerlendirilmesinden sonra, AB ve ABD arasında uluslararası sorunlar bağlamında kesin çizgilerle ayrılmış bir bölünme olmadığı ele alınmıştır. AB ve ABD’nin terör karşıtı politikalarında hem uyum hem de ayrılıklar bulunmaktadır. Bu uyum ve ayrılıkların ötesinde, küresel güvenlik tehditlerinin engellenmesi için terör karşıtı politikalar konusunda aktörlerin işbirliği ve uyumlu çalışmaları kaçınılmaz bir zorunluluktur.

This study aims at analysing the evolution of the global security policies regarding terrorism in the European Union (EU) and the United States (US) and the impact of this on transatlantic relations. This study has the objective to analyse and check the stereotypical claim on the divergences of the European Union (EU) and the United States (US) towards the international issues in terms of terrorism. It is intended to provide an insight on these two actors’ attitudes on the particular issue of terrorism. Terrorism is regarded as one of the global threats to security. September 11 (9/ 11) events made this threat perception more prominent in the eyes of the major actors like the EU and the US in the international arena. This study reveals the importance of 9/ 11 as a catalyst for the EU to develop strategic thinking and to adopt a more global role in dealing with the threats. 9/ 11 accelerated the development of new mechanisms in EU’s foreign policy structure and an impulse has been created to strengthen the EU’s role as an international actor with strategic vision, which was lacking before. In addition to the case of the EU, the effects of 9/ 11 in the US’ security perception and counter-terrorism policy are underscored in this study. There is a vigorous debate in the academic world over the US and EU approaches towards international threats with a claim that they have different strategic cultures and that they use different instruments. This study tries to make an analysis of the security policies of the actors respectively with regard to terrorism through the examination of the official documents of the actors. The Security Strategies of both of the actors are also scrutinized with such endeavour. After the evaluation of the documents and the policies of the EU and the US, it is argued that there is not a clear cut division between the US and the EU approaches in dealing with the international problems. There are both convergences and divergences in the counter-terrorism policies of the EU and the US. Beyond these convergences and divergences, their cooperation and coordination on counter-terrorism policies is inevitable in order to prevent global threats to security.
Keywords: Avrupa Birliği; Siyaset ve Yönetim; Terörizm; Ulusal Güvenlik; Uluslararası İlişkiler