Construction of a database management system using object-oriented programming languages - Kılıç, Ersin (My University, 2000)
Today's organizations possess a variety of data types. Reaching the data in a short time is possible with computerized environment. Nowadays, database management systems are most important. Today's programming languages that tend to have an Object-Oriented structure are widely used. Since, those programs provide well-structured and reliable software systems easily. In addition, the users develop applications with them easily. It is possible to design a tool that will be well-structured and suitable for databases with object-oriented programming languages. Delphi, Visual Basic, Oracle, etc. can be counted as Object-Oriented programming languages. The basic functions of those programs are: · Provides the design of database applications. · Provides the design of forms, reports etc. · Hides the details of relational database development cycle. In this thesis, a well-structured and suitable database is designed for Marmara University Engineering Faculty. It includes easy to use forms, reports etc. The database application that has prepared stores the general information about students, instructors, departments, classes, courses, and student course grades. Some users have full control on it. other users can only read the files on the database.

Günümüz kuruluşları çok değişik veri kullanmaktadır. Bu verilere güvenilir ve kısa sürede ulaşmak bilgisayar ortamında olması ile mevcuttur. İşte bu nedenle günümüzde veri tabanlı uygulamalar büyük bir önem taşımaktadır. Günümüzde nesne-tabanlı programlama dilleri yaygın olarak kullanılıyor. Çünkü nesne-tabanlı programlama dilleri ile sağlam ve güvenilir veri yapılarının oluşturulması basitleştirilmiştir. Programcılar, görsel (windows) programlama dilleri ile uygulama ve geliştirme ortamlarını basitleştirilmiştir. Nesne-tabanlı programlama dilleri ile veritabanları için bir ön yüz ve kullanıcılar için bir geliştirme ortamı sağlanmaktadır. Nesne-tabanlı programlama dilleri (Delphi, Visual Basic, Oracle, vb...) genel özellikleri şunlardır: · Veri tabanı oluşturmak, · Kullanıcı için form, rapor vb yazılım ürünlerini oluşturmak, · İlişkisel veritabanı uygulama geliştirme çeviriminin detaylarını kullanıcıdan saklamak Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde esnek bir veri tabanı oluşturulmuş ve kullanıcılar için basitleştirilmiş bir ortam (form, rapor ve yazılım ürünleri gibi) geliştirilmiştir. Bu çalışmada oluşturulan veri tabanında öğrenciler, öğretim elemanları, bölümler, sınıflar, dersler ve öğrenci ders notları hakkında saklanmaktadır. Bu bilgilere güvenilir ve daha kısa sürede ulaşmak için gerekli olan formlar, raporlar oluşturulmuş ve bazı kullanıcılara bu bilgiler için tam yetki verilirken bazı kullanıcılara kısıtlamalar getirilmiştir.
Keywords: Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; Programlama Dilleri (Bilgisayarlar); Veri dosyaları ve tabanları; Veri tabanı düzenleme (Bilgisayar Bilimi)