Tesadüfi katsayılı panel veri modelleri : çevresel kuznets eğrisinin geçerliliğinin analizi - Kömüryakan, Fulden (My University, 2019)
Panel verileri incelemek için genellikle sabit katsayılı modeller tahmin edilmektedir. Sabit katsayılı panel veri modelleri olan sabit etkili ve tesadüfi etkili modellerde, birim ve/ veya zaman etkisi sabit parametre üzerinde incelenebilmesine rağmen tüm birimler ortak eğim parametresini paylaşmaktadır. Başka bir deyişle, eğim parametresinin sabit olduğu, birim ve/ veya zamana göre değişmediği varsayılmaktadır. Ancak, birimlerin heterojen olduğu durumlarda, heterojenlik derecesine bağlı olarak, bu varsayım gerçekleşmeyebilir. Bu nedenle, panel veri homojen alt gruplara ayrılarak gruplar ayrı ayrı analiz edilir. Panel veri gruplara ayrılmadan analiz edilecek ise tesadüfi katsayılı panel veri modellerinin kullanılması gerekir. Tesadüfi katsayılı panel veri modelleri, panel veride yer alan birimlerin heterojen olmasına bağlı olarak eğim parametresinin sabit olmadığı durumlarda kullanılabilir. Tesadüfi katsayılı panel veri modellerinde birim ve/ veya zaman etkisi modele eğim parametresinde dahil edilmektedir. Bu sayede, panel verideki tüm birimler için ortak bir ortalama tahmin sonucu hesaplandığı gibi her bir birim için farklı tahmin katsayılarının hesaplanmasına da olanak sağlamaktadır. Böylece heterojenlik, katsayıların birimlere göre değişmesiyle kolaylıkla incelenebilmektedir. Bu çalışmada, tesadüfi katsayılı panel veri modellerinin uygulanabilirliğini göstermek amacıyla, ekonomik büyüme ile çevre kirliliği arasındaki ilişkiyi açıklayan, Çevresel Kuznets Eğrisinin geçerliliği incelenmiştir. Uygulamada Çevresel Kuznets Eğrisinin geçerliliği, Avrupa kıtasında yer alan 44 ülkede, 1995-2014 dönemleri arasında, sabit katsayılı ve tesadüfi katsayılı panel veri modelleri ile analiz edilmiştir. Model tahminlerinde ilk olarak Avrupa kıtasında yer alan 44 ülke birlikte incelenmiştir. Ardından ülkeler gelişmişlik düzeylerine göre iki gruba ayrılarak analizler tekrar edilmiştir. Böylece ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin, çevre ile ekonomi ilişkisi üzerindeki etkisi farklı panel veri modelleri ile incelenmiştir.

Fixed coefficient models are generally preferred for panel data analysis. Fixed coefficient panel data models contain panel-specific heterogeneity each panel with its own constant term. However, all panels share common slope parameters. In other words, it is assumed that slope parameter is constant and does not change according to panels and / or time. However, in cases where the units are heterogeneous, this assumption may not be realized depending on the degree of heterogeneity. Therefore, panel data is divided into homogeneous subgroups and groups are analyzed separately. Random coefficients panel data models should be used if panel data will be analyzed without being divided into groups. Random coefficient panel data models are used in cases where panels in panel data set are heterogeneous and are defined as models where the slope parameter changes according to panels and / or time periods. In other words, changes by panel and / or time are included in the slope parameter in random coefficient panel data models. Random coefficient models are more flexible in that they allow each panel to have its own slopes. In this way, the change of coefficients according to panels can be observed. In this study, validity of Environmental Kuznets Curve was analyzed by using random coefficient panel data models between the period of 1995 and 2014 for 44 countries that place in European continent. Environmental Kuznets Curve explains the relationship between economic growth and environmental pollution. First, 44 countries in European continent were analyzed together and these 44 countries were divided into two groups according to their development levels and the analyzes were repeated again. Thus, the effect of development levels on the relationship between environment and economy was examined.
Keywords: Çevresel Kuznets Eğrisi Panel Data Analysis; Econometrics; Ekonometri; Environmental Kuznets Curve; Fixed Coefficient Panel Data Models; Heterogeneity; Heterojenlik; Panel Veri Analizi; Random Coefficient Panel Data Models; Sabit Katsayılı Panel Veri Modelleri; Tesadüfi Katsayılı Panel Veri Modelleri