Sındırgı şehir coğrafyası - Sarıkaya, Bahriye (My University, 2020)
ÖZETÇalışma alanını oluşturan Sındırgı şehri Marmara Bölgesinin Güney Marmara Bölümü’nde yer alır. Şehir, Balıkesir iline bağlı Sındırgı ilçesi sınırları içinde 7 mahalleden oluşmaktadır. Kuzeyinde Bigadiç, kuzeybatıda Altıeylül, kuzeydoğuda Dursunbey ve doğuda Kütahya’nın Simav ilçeleri ile komşudur. Güneyde ise Manisa’nın Demirci, Gördes, Akhisar ve Kırkağaç ilçeleri ile çevrilidir.Sındırgı şehri çevresinde 15. yüzyıldan itibaren irili ufaklı yerleşmeler görülmektedir. 1800’lü yıllara kadar ise Sındırgı küçük kırsal bir yerleşmeydi. 1913 yılında ilçe merkezi olan Sındırgı, merkezden çevreye ışınsal uzanan ana caddeleri, üç cami etrafında gelişmesi, konutların şehir içindeki dağılışı ile karakteristik bir Türk-İslam şehri formundadır. Ayrıca cadde ve sokakların araçtan çok yayaların ulaşımına uygun olması, bahçeli veya avlulu evlerin varlığı bu fikri güçlendirmiştir.Sındırgı Ovası üzerinde şehir için yakın çevresinde gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık faaliyetleri her zaman önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ancak çalışan nüfusun sektörel dağılımı incelendiğinde son dönemdeki şehirleşme hareketlerine bağlı olarak hizmet sektörünün öne çıktığı görülmektedir. Üretilen hammaddeleri mamul maddeye dönüştürecek tesis sayısının azlığı sanayi sektörünün geri planda kalmasına, hizmet sektörü ve ticari faaliyetlerin ön plana çıkmasına neden olmuştur. Şehir köyleri ile birlikte tüm ilçenin ticaret merkezidir. Tarım ve hayvancılık, çalışan nüfusun ekonomik faaliyet kollarına dağılımında hizmet sektöründen sonra en önemli ekonomik kaynaktır. Besi ve kümes hayvancılığına verilen doğrudan gelir desteklerinin artması tarım ile birlikte hayvancılığın da önem kazanmasını sağlamıştır. Şehrin büyüme yönü kuzeydoğuda Yağcıbedir Mahallesi ve güneybatıda Kocakonak Mahallesi’dir. Yağcıbedir Mahallesi, kuzey ve kuzeydoğu yönlerine doğru alanını genişletmektedir. Bu nedenle şehir Kocakonak Mahallesi güneybatısında bulunan Mandıra Mahallesi’ne doğru saçaklanmaktadır. Şehrin kuzeydoğu ve güneybatı yönlerine doğru alanını genişletmesinde yerel yönetimlerin aldığı tarım alanlarının imara açılmamasına ilişkin karar etkili olmuştur.

Sındırgı city, which forms study area, take place in the South Marmara section of the Marmara Region. It borders Bigadiç to the North, Altıeylül in the northwest, Dursunbey to the northeast and Simav districts of Kütahya to the east. In the south, it is surrounded by Demirci, Gördes, Akhisar and Kırkağaç, districts of Manisa. Form the 15th century onwards, large and small settlements have been observed around the city of Sındırgı. Until the 1800s, the Sındırgı was a small rural settlement. In 1913, the district center, Sındırgı, is in the form of a characteristic Turkish-Islamic city with its main streets extending from center to environment, the development around three mosques, the distribution of houses in the city. In addition, the fact that streets are suitable for pedestrians rather than vehicles, strengthened the idea of the presence of houses with gardens or courtyards.Agriculture and livestock activities in and around the city established on The Sındırgı Plain have always been the most important source of income. However, when the sectorial distribution of the working population is examined, it is seen that the service sector stands out due to recent urbanization movements. The lack of facilities to convert produced raw materials into manufactured material sector to fall behind and the service sector and commercial activities come to the fore. Sındırgı city, is commercial centre of the whole district along with the villages. Agriculture and livestock are the most important economic resource after the service sector in the distribution of the working population to the economic activity branches. Increased direct income support for livestock and poultry has made livestock important along with agriculture.The growth direction of the city is The Yağcıbedir Neighbourhood in the northeast and Kocakonak Neighborhood in the southwest. Yağcıbedir Neighborhood extends its area towards the north and northeast directions. Kocakonak Neighborhood expands to the southwest towards the Mandıra Neighborhood. The decision taken by the local authorities not to open up agricultural areas for settlement was instrumental in expanding the to the northeast and southwest directions.
Keywords: City Geography; Coğrafya; Geography; Mekânsal Kulanım Sındırgı City; Sındırgı (Balıkesir, Turkey); Sındırgı Şehri; Spatial Use; Şehir Coğrafyası; Şehirsel Fonksiyon; Urban Function