Tekstil sektörüne yönelik karton etiket üretimi - Keskin, Şahin Şükrü (My University, 2002)
Matbaa sektörünün sürekli olarak pazar payı artan kolunun etiket üretimi olduğu görülmektedir. Etiket sektörünün de önemli bir kısmını karton etiket oluşturmakta ve çoğunlukla da tekstil sektörüne hitap etmektedir. Bu tezde karton etiket üretimi incelendi ve karşılaşılan problemlere çözüm getirilmeye çalışıldı. Öncelikle genel olarak etiket tanıtıldı, etiket türlerinden ve işlevlerinden bahsedildi. Daha sonra karton etiketin hammaddesinden bahsedildi. Bu bölümde karton türleri ve üretimleri üzerinde duruldu. Konuyla ilgili başlangıç noktası, tekstil firmasının sipariş alması olarak kabul edildi ve siparişin hangi aşamalardan geçerek üretime başlandığı incelendi. Üretimin ilk aşaması olan baskı öncesi çalışmalarında ilk olarak grafik çalışmaları üzerinde duruldu. Burada barkod ve önemi belirtilerek barkod türleri ve barkodun nasıl hazırlandığı anlatıldı. Yapılan grafik çalışmalarının doğruluğunun önemi üzerinde duruldu ve yanlışların sonuçlarının diğer matbaa üretimlerinden farklı olduğu dile getirildi. Çoklu montaj yaparak üretimin kaçınılmaz olduğuna işaret edildi ve ekranda montajın çok dikkatli yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Film çıkış aşamaları ve filmlerin kontrollerinin önemi ve filmlerde nelerin kontrol edilmesi gerektiği anlatıldı. Baskı yapılacak olan kağıdın türü ve miktarının belirlenmesi örneklerle açıklanmaya çalışıldı. Baskı türlerinden bahsedildikten sonra flekso baskı sistemi ile etiket üretimi hakkında bilgiler verilmiştir. Burada kullanılan film türleri, filmde olması gereken özellikler ve film küçültme üzerinde örneklerle durulmuştur. Termal transfer baskı yöntemi anlatılarak avantajlarþ üzerinde durulmuştur. Ofset baskı yöntemi anlatılarak, ofset baskının ana malzemelerinden olan mürekkepler hakkında bilgi verildi. Baskþ sonrası işlemler anlatılarak kesim bıçakları ve kesim makinalarından bahsedildi. Müşteriye gitmeden önce işin son kontrolünün yapılmasının gerekliliği anlatıldı, paketleme ve sevkıyat işlemleri üzerinde duruldu.
Keywords: Etiket Üretimi; Tekstil