Alaşımsız çeliklerin CNC torna tezgahında işlenmesinde yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınmasının Taguchi yöntemiyle incelenmesi - Kartal, Metin Sedat (My University, 2006)
CNC Tornalama işlemlerinde, yüzey pürüzlülüğünün ve takım aşınmasının önceden tahmini son derece önemlidir. Üretilecek parçanın kalitesinin artırılması ve maliyetin düşürülmesi ancak kesme parametrelerinin optimizasyonu ile mümkündür. Kesme parametrelerini en iyi şekilde seçtiğimizde yüzey pürüzlülüğü ve takım aşınması minimum değerde olmalıdır. Çalışmamızda sert maden uçlu kalem ile belirlenmiş kesme hızları, ilerleme miktarları ve talaş derinliklerinde St 33 çelik malzeme ve St 52 çelik malzeme işlenmiş deneylerden elde edilen veriler Varyans Analizi (ANOVA) ve Taguchi Metodu yardımıyla değerlendirilerek en uygun kesme parametreleri (kesme hızı, ilerleme miktarı ve talaş derinliği) bulunmuştur. Bulunan bu değerlere göre, üç iş parçası daha tornalanarak durumun güvenirliği sağlanmıştır. Kesme parametrelerinin optimizasyonuyla çok önemli ölçüde yüzey kalitesinde artış ve takım aşınmasında iyileştirmeler tespit edilmiştir. Mayıs 2006 Metin Sedat KARTAL

In CNC turning operations, it’s very important to guess the surface roughness and tool corrosion.Increasing the quality of produced pice and decreasing the cost is only passible with the optimision the cutting parameters. When we choose the cutting parameters thorougly, the surface roughness must be in the minimum valve. In our study, in cutting speed, feed rate and depth of cut which is determined with hard mine tipped pen, the datum which is got by the experiments in which St 33 steel bars and st 52 steel bars are processed, the most suitable cutting parameters (cutting speed, feed rate and depth of cut ) are fond by the help of Varyans analysis (ANOVA) and Taguchi method.According to the valve which is found, the reliabty of the state is providede by turning three more work pieces. Increase of the surface quality and improve of the tool corrosion is vitally fixed by the optimization of cutting parameters. Mayıs 2006 Metin Sedat KARTAL
Keywords: CNC Torna Tezgahları