Minyatürün resim eğitiminde bir yöntem olarak kullanılması - Bayram, Merve (My University, 2005)
Kültürümüzü oluşturan değerlerden biri olan minyatür, kültür mirasını aktarmak ve böylelikle tarihini, ait olduğu toplumu ve kendini tanıyan bir nesil yetiştirmek adına kullanılmıştır. Türk kültürünü meydana getiren değerleri daha verimli ve yaratıcı unsurlar olarak geliştirmek ve bu şekilde sanat eğitimi ve öğretimi boyutuna bir katkı sağlamak amaçlanmıştır. Uygulama çalışmaları İstanbul ili, Kadıköy ilçesine bağlı bulunan Mustafa Aykın İlköğretim Okulu, Melahat Şefizade İlköğretim Okulu ve Zühtüpaşa İlköğretim Okulu olmak üzere üç resmi okulun 6. sınıfından 72 öğrenciyi kapsamaktadır. Kullanılan veriler, değerlendirme formu, çoktan seçmeli test ve anket kullanılarak elde edilmiştir. Veri sonuçlarından çıkan yüzdelere göre öğrencilerin minyatür sanatı bilgisine sahip oldukları ve kendi kültürlerine meraklarının arttığı görülmüştür. Ayrıca renk, doku, kompozisyon gibi plastik değerler yanında teknik, özgünlük, görsel algı ve anlatımsallık gibi kavramsal unsurlar da gelişmiştir.

Miniature, that is one of the values of our culture, is used for the aim of transfering the cultural inheritance and training a generation that knows own history and own society. It is aimed to improving the values that is completing the Turkish culture and improving the art teaching and education. This research is applied to 72 students at 6th grade primary schools, which are Mustafa Aykın Primary School, Melehat Şefizade Primary School and Zühtüpaşa Primary School, stated in Kadıköy, in Istanbul city. This study was conducted throughout the evaluation scale, questionary and survey. It is the result of investigation that the students are informed about the miniature art and interested in their own culture. Also it is seen that their narration abilities, originality, technic and visual perception are increased as their plastical abilities; colour, tissue and composition.
Keywords: araçlar; biçimler; gereçler; Güzel ve dekoratif sanatlar; işlemler; malzemeler; Minyatür; Minyatürler; Resim sanatı; Resim, Eğitimde; Teknikler