Türkiye”deki trafik kazalarında risk faktörleri ve ölümlerin analizi - Şehirli, Alper (My University, 2000)
Son yıllarda birçok alanda büyük gelişmeler kaydeden ülkemizin halen önemli sorunlardan birisi trafik kazalarıdır.Savaş , deprem , salgın hastalık ve hatta terörden bile daha fazla kişinin ölümüne sebep olan, fakat kayıpları yılın 365 gününe dağıldığı için ağırlığını hissettirmeyen trafik kazaları, hemen hemen bütün toplumları üzen ve düşündüren sorun olarak, güncelliğini korumaktadır. Yıllardan beri kazaların oluşumunda sürücü,yolcu ve yaya olarak; insan faktörü çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu görülmektedir. Trafik kazalarının azaltılması , düzenli ve güvenli bir trafik ortamı sağlanması için insan faktörünün yol ve trafik güvenliği konusunda eğitilmesi ,alkollü araç kullanmaması konusunda bilinçlendirilmesi kaçınılmaz bir tedbir olarak düşünülmektedir. Kazaların oluşmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi ; trafik kazalarının azaltılması açısından doğru ve ekonomik çözüm yollarının bulunmasını sağlayacağı açıktır.Türkiye'deki trafik kazalarındaki risk faktörleri ve ölümlerin analizi adını alan çalışma ile herkesçe bilinen bilgilere ek olarak, kazaların azaltılmasına ilişkin bilgiler verilmiştir. Risk faktörleri olarak insan, yol ve taşıtlar ele alınmış; Bu faktörleri etkileyerek trafik kazalarında artışa neden olan hava koşulları üzerinde de detaylı açıklamalar yapılmıştır.. Trafik kazalarındaki risk faktörlerinde birinci sırada yer alan insan unsuruna ilişkin uygulamamızda ise 1990 yılında Türkiye'deki trafik kazalarındaki ölümlere ilişkin en yüksek risk grupları (cinsiyet ve yaşa göre ) belirlenmiştir.

Besides significant developments in numerous scopes in recent years,accidents persist to be the most critical problem in Turkey.Accidents prevail as a main social concern and grief causing more casualities than war,earthquake ,epidemic and even terrorism does but the vitality of the matter is underrated as they extend throughout a year. Human factor as the couse of accidents , whether driver, passenger or pedestrian defect, is considered as the main element.To reduce the number of accident and to establish an ordered and secure traffic ,the education of masses on road and traffic security , constitution of consciousness on not driving after alcohol consumption are considered on vital measures Determining the couses of accidents will be useful in proposin accurate and economic solutions.This piece of work titled Risk Elements and Death Analysis of Accidents in Turkey. Provides additional data to what is known commanly.Human ,road ,vehicles are treated on risk elements while whether conditions are treated on the auxiliary effects that increase accidents risk. The case study conserning the human element on the main risk factor in accidents designates the high-risk groups (classified in age and gender) that have passed away in accidents in 1990.
Keywords: Kamu güvenliği programları; Karayolları-Kazalar; Trafik kazaları; Ulaşım kazaları