Bireysel emeklilik sisteminin önemi, genel özellikleri ve sistem üzerine eleştirel bir bakış - Bağcı, Mehmet (My University, 2006)
Bu çalışmada bireysel emeklilik sisteminin önemi, sistemin sosyal güvenlik sistemi içerisindeki yeri, sistemin kurumsal yapısı, sistemin işleyişi, denetimi, vergi uygulamaları, ceza hükümleri, sistemde olması gerekli olduğu değerlendirilen değişiklik ve kurumlar ele alınmıştır. Sistemin daha yeni işlemeye başlaması ve bu nedenle henüz bir içtihat hukuku yaratılamamış olması nedeniyle mevcut hukuki sorunlara değinilememiştir. Aynı zamanda sistemin ekonomi ve finans çevreleriyle yakın ilişkisi dolayısıyla fon sisteminin işleyişi üzerinde de durulmuştur. Tezin konusu olan; Bireysel Emeklilik Sistemi, mevcut kamu sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak ve bireylerin emekliliklerine yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ve bu yolla, emekliliklerinde ek bir gelir sağlanarak refah düzeyinin artırılması, ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak istihdamın artırılması ve kalkınmaya katkıda bulunulması, amaçlarıyla kabul edilmiştir. Sistem, gönüllü katılıma ve belirlenmiş katkı esasına dayanmaktadır. Sistem, işleyişi bakımından mevcut emeklilik sisteminden iki noktada ayrılmaktadır. Bu noktalardan biri Devlet’ in, yeni sistemde, sadece, düzenleyici bir rol üstlenmiş olması; diğeri de kişilerin gelecekleri ile kararlarda söz sahibi olmalarıdır. Katılımcı, hangi emeklilik şirketinin hangi fonuna, ne tutarda ve ne kadar süre prim ödeyeceğine, süre sonunda, birikimini nasıl değerlendireceğine kendisi karar verecektir. Tez içerisinde; Kanunda hiç düzenlenmeyen, fakat bireysel emeklilik sisteminde mutlaka bulunması gereken hususlardan garanti fonu, sistemin tamamlayıcı değil alternatif bir sigorta olması gerekliliği, yatırımcının korunması gibi hususlar gerekçeleri ile birlikte ortaya konulmuştur.

Importance of personal pension system, its role in social security system, its corporate structure, organization & functioning of the system, auditing, tax practices, penalty provisions, organizations and amendments that should be applied to the system are discussed in this study. Current legal problems could not be discussed since system has recently begun operating therefore case law has not been written yet. Operation of the funds is also taken into discussion in the study because of the close relationship of the system with finance and economy sectors. Personal pension system , that is the subject of the thesis, is admitted in terms of its role as a complement of current social security system, in directing the savings of individuals to investment thus creating an extra income and rising the welfare, increase in employment rate by creating long term resources to the economy and helping to the development. System is based on voluntary participation and a specified fee. System differs from current security system in two ways in terms of its operation. First one is the regulatory role of the state in the new system and other one is the involvement of individuals to the decisions about their future. Participant will decide on his/ her own to which fund of the which system how long & how much he/ she will pay and how to use the savings at the end of the period. In thesis, subjects, that have not been regulated by the law yet but must be included in the system, like safety fund, the necessity of system’s existence as an alternative , not a complementary solution, protection of the investors, have been discussed with their justifications.
Keywords: Bireysel Emeklilik; Sosyal Güvenlik