PLC kontrollü elektropnömatik eğitim seti tasarımı - Tortumluoğlu, Necdet (My University, 2006)
Günümüzde sanayinin gelişimine paralel olarak endüstriyel sistemler ve dolayısıyla bu sistemlerin temel taşlarından olan Programlanabilir Mantık Denetleyiciler (Programmable Logic Controller, PLC) ve elektropnömatik malzemelerin kullanım alanı gittikçe artmaktadır. Bu malzemelerin kullanım alanları arttıkça malzeme montaj, programlama ve kullanımı da önem kazanmaktadır. Bu nedenle bu malzemelerin tanınma, programlanma ve montajının bilinmesinin önemi artmaktadır. Bu tezde PLC ve elektropnömatik eğitimi verilecek teknik elemanların ve teknik eleman olacak öğrencilerin eğitimini kolaylaştıracak ve hızlandıracak bir set hazırlanmıştır. Modüler yapıyla hem programlama hem de devre bağlantısıyla ilgili eğitim verilebilmektedir Tezin birinci bölümünde PLC’nin genel özellikleri ve kullanım avantajları sıralanarak, çalışmanın amacı belirtilmiştir. İkinci bölümde, PLC ve Elektropnömatik malzemeler, yapıları, özellikleri, çalışma prensipleri ve kullanım şartları açısından ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümde tezde tasarlanan PLC Kontrollü Elektropnömatik Eğitim Seti’nin genel tanıtımı yapılarak, her bölümün malzeme yerleşim planları verilmiştir. Dördüncü ve beşinci bölümlerde tasarlanan eğitim setinin kullanım kılavuzu ve bu setle gerçekleştirilebilecek bazı deneylere ait föyler verilmiştir. Altıncı bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuçlar ve yapılan tasarımın ne şekilde geliştirilebileceği üzerinde durulmuştur.

DESIGN OF PLC CONTROLLED ELECTRO-PNEUMATIC TRAINING SET Nowadays, use of electro-pneumatic devices and PLCs (Programmable Logic Controller) have been increasing rapidly due to development of industry. Therefore, assembling, programming and using of these devices have been considered important. In this thesis, a training set has been designed that will get easy training of technical staff and students. Both circuit diagrams and programming training can be because of modular structure of this set. In first section, common specifications and advantages of using PLC and the aim of thesis have been presented. In second section, PLC and electro-pneumatic devices have been analyzed in detail from the point of view of structures, specifications, operating principles and using conditions. In third section, identification of Electro-pneumatic Training Set with PLC has been realized. In fourth and fifth sections, user manual of designed training set and experiment sheet have been presented respectively In sixth section conclusions and how to improve of this concept have been discussed
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Elektrik Eğitimi; Tasarım_Elektrik