Türk kültürüne ait yiyecek görsel veri tabanının oluşturulması ve sporcu tepkilerinin değerlendirilmesi - Yürek, Merve Aslıhan (My University, 2021)
ÖZETTürk Kültürüne Ait Yiyecek Görsel Veri Tabanının Oluşturulması ve Sporcu Tepkilerinin DeğerlendirilmesiÖğrencinin Adı: Merve Aslıhan YÜREKDanışman Adı: Prof. Dr. Selda BEREKET YÜCELAmaç: Çalışmadaki temel amaç, Türk yemek kültürüne ait bir yiyecek görsel veri setinin oluşturulması ve bu görsellerin sporcu bireyler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir.Gereç ve yöntem: Standartlaştırılmış ve 4944x3296 piksel yüksek kaliteli fotoğraflar çekilmiştir. Fotoğraflar jüri tarafından değerlendirilmiş ve görsellerin Kapsam Geçerlilik Ölçütü (KGÖ) ve Kapsam Geçerlilik İndeksi (KGİ) değerleri hesaplanmıştır. Seçilen görsellere ait mekânsal özellikler ve karmaşıklık değerleri hesaplanmıştır. Katılımcılar tarafından görsellerin tanınırlığı, valans, uyarıcılık, algılanan sağlık derecesi ve yeme isteği ölçümleri t-testi ile değerlendirilmiştir. Ek olarak açlık, susuzluk durumunun etkisi Pearson korelasyon analizi ve cinsiyetin ortaya çıkarabileceği farklılıklar t-testi ile ölçülmüştür. Bulgular: KGÖ değeri 0,75 olarak hesaplanmıştır. KGÖ<0,75 olan görseller dışlanmıştır. KGİ değeri 0,9038 olarak bulunmuştur. KGİ>KGÖ görsellerin kapsam geçerliliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Elemeler sonucunda 97 fotoğraftan oluşan bir set elde edilmiştir. Sonuç: Görsellerin katılımcılar tarafından değerlendirilmesinde sporcuların tatlılar ve etli ana yemekler gruplarındaki yiyecekler için daha yüksek valans, uyarıcılık ve yeme isteği değerlerine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

2.SUMMARYConstructing the Turkish Food Image Database and Evaluation of Athlete ResponsesStudent Name: Merve Aslıhan YÜREKName of Supervisor: Prof. Dr. Selda BEREKET YÜCELObjective: The aim of the thesis is to create a food image data set of Turkish cuisine and to evaluate the effect of these images on athletes.Material and methods: High-quality photographs are taken by standardized photography protocol. The photographs were evaluated by the jury and the Content Validity Criterion (CGC) and Content Validity Index (CGI) values of the images were calculated. Detailed metadata of the photographs are also presented. Recognition of the images, valence, arousal, perceived healthiness, and desire to eat ratings were evaluated by the participants with the t-test. In addition, the effect of hunger and thirst status was measured by Pearson correlation analysis. In addition, differences that could be revealed by gender were measured with the t-test.Results: CGC value was calculated as 0.75. Images with KGRS<0.75 were excluded. The CGI value was found to be 0.9038. CGI>CGI shows that the content validity of the images is statistically significant. As a result of the eliminations, a set consisting of 97 photographs was obtained.Conclusion: In the evaluation of the visuals by the participants, it was concluded that the athletes had higher valence, arousal, and desire to eat for the foods in the desserts and meat main dishes groups.
Keywords: Athletes; athletes food choices; Beden eğitimi ve antrenman; besin algısı; Beslenme; food perception; food pictures; Görsel veri seti; Nutrition; Öğrenim ve öğretim; Physical education and training; sporcu besin seçimi Image set; sporcu beslenmesi; Sporcular; sports nutrition; Study and teaching; yemek fotoğrafları