2000-2008 yıllarında döviz kurlarındaki değişimin tekstil ihracatına etkileri - Üzmez, Selahaddin Sami (My University, 2010)
Yıllarında Döviz Kurlarındaki Değişimin Tekstil İhracatına Etkileri Türk tekstil sektörü 1950 li yıllarda başlayan ihracat sürecini, 1980’li yıllarda hızlı büyüme ile desteklemiş ve 1980’li yıllarda başlamış olduğu hızlı büyüme ve gelişme ivmesini 30 yıldır sürdürmektedir. Türk tekstil sanayi, pamuk üretiminden hazır giyim üretimine kadar güçlü bir potansiyele sahiptir. Tekstil sektörü, Türkiye ekonomisi için stratejik önemi olan bir sektör konumundadır. Döviz kurlarına ihracatı arttırmak için yapılacak müdahaleler sektörel bazda etkin olacaktır. İhraç edilen ürünün maliyetini oluşturan girdiler yerli kaynaklardan üretiliyorsa farklı, ithal edilen hammadde veya yarımamülden üretiliyorsa sonuç faklı olacaktır. Türk tekstil sektörü ithalata dayalı ihracat yapar durumumda olduğu için, kurlarda meydana gelecek artış ithal girdi fiyatlarını, dolayısıyla üretim maliyetini etkileyecektir. İhracat sadece döviz kurundan değil, onunla birlikte girdi maliyetlerinin yapısı, verimlilik, üretim kapasitesi, fiyat politikası, dış talep ve uluslararası piyasaların yapısı gibi faktörlerden de etkilenmektedir. Bundan dolayı sadece döviz kuru politikasıyla ihracatı arttırmaya çalışmak başarılı sonuç vermeyecektir. Belirsizliklerin azaltılmasına yönelik uygulamalar, ihracatı daha az dalgalanır hale getirecektir. Kuru 2) Döviz Kuru Politikaları3)Türk Tekstil Sektörü 4) Tekstil İhracatı 5) Döviz Kurunun Etkileri

THE EFFECTS OF EXCHANGE RATE CHANGES, ON EXPORT IN TEXTILE INDUSTRY IN THE YEARS 2000-2008 Turkish textile sector that started the exporting process in 1950s, has supported it with the rapid growth in 1980s and has continued this growth and development for 30 years. Turkish textile industry has a strong pottential, from production of cotton, to garment production.Textile has a strategical importance for Turkey’s economy. The exchange rate interventions that made for increasing the export, will be effective in the sector. The results will be different, when inputs that create the cost of production, produced by local resources, than inputs produced by imported raw materials or semi-finished materials.. Turkish textile sector is in a condition of import-based export, so that an increase in exchange rates will affect the price of imported inputs and also cost of production. Export, not only affected from exchange rates, but also affected from cost of inputs,efficiency,capacity of production,pricing policies,external demand and the structure of international markets. Therefore, try to increase export by only exchange rate effects, will not give successful results.The implementations for reducing uncertainties, will cause less fluctuations in export. Key words: 1) Exchange rate 2)Exchange Rate Policies 3)Turkish textile sector 4)Export in textile 5) Effects of Exchange Rate
Keywords: Döviz Kurları; Sermaye Piyasası; Tekstil İhracatı