Biyomedikal uygulamaları için taşınabilir elektroeğirme sprey tabancasının tasarımı, üretimi ve performansı - Karacan, Ceylin Eda (My University, 2019)
ÖZETBİYOMEDİKAL UYGULAMALARI İÇİN TAŞINABİLİR ELEKTROEĞİRME SPREY TABANCISININ TASARIMI, ÜRETİMİ VE PERFORMANSIGünümüzde nanoteknoloji ve nanoteknoloji ile ilgili yapılan çalışmalar, farklı mühendislik dalları ve disiplinleri içerisinde barındırdığı için havacılık ve uzay araştırmaları sektöründen savunma sektörüne, elektrik, enerji ve bilgisayar teknolojilerinden tıp, sağlık ve tarım gibi birçok sektörü etkilemektedir. Birçok teknolojik alanda karşımıza çıkan nanolif üretimi de geliştirilmekte olan çalışmalar arasında yer almaktadır. Nanolif üretimi için geliştirilen yöntemlerle birlikte lifler, nano boyutlara kontrollü bir şekilde indirgenebilmektedir. Elde edilecek ürünün özellikleri etkili ve kalıcı olarak değiştirilip istenilen özellikler nano boyutlarda elde edilebilmektedir. Günümüzde nanolif üretimi için kullanılan en yaygın ve kullanışlı yöntem elektro eğirme yöntemidir. Bu yöntem ile elektrostatik kuvvet yardımıyla polimer esaslı eriyikten istenilen tüm özellikleri sağlayabilen ve aynı zamanda lif inceliği kontrol altında tutulabilen nano boyutlarda lif elde edilebilmektedir.Nanolifler aynı zamanda insan derisindeki yara ve yanıkların tedavisinde yara örtücü olarak da kullanılabilmektedir. Bu yüzden elektro eğirme methodu ile elde edilen liflerin yara örtüsü olarak kullanılması birçok müdahale anında etkili sonuçlar doğurabilir. İnce liflerin yaralı yüzey üzerine doğrudan spreyleyerek müdahale edilmesi yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve tedavi sonrasında iz kalmamasına neden olur. Bu amaçla bu projede elektro eğirme sprey tabancasının tasarlanması, üretilmesi ve performansı ele alınacak olup elektro eğirme cihazı taşınabilir hale getirilerek yaralı yüzeye müdahale anını ve yüzeyin iyileşme süresini kısaltmak amaçlanmaktadır.

ABSTRACTDESIGN, CONSTRUCTION AND PERFORMANCE OF A PORTABLE ELECTROSPINNING SPRAY GUN FOR BIOMEDICAL APPLICATIONSAt the present time, Nanotechnology and nanotechnology related studies have influenced many sectors such as from the aviation and space research sectors to the defense sector, from electricity, energy and computer technology to medicine, health and agriculture because it contains different engineering branches and disciplines. Nanofiber production faced in numerous technological fields has also taken part in the studies being developed. With the methods developed for nanofiber production, fibers can be reduced to nanosizes in a controlled manner. The properties of the product to be obtained can be changed effectively and permanently and the desired properties can be obtained in nano-size. Nowadays, the most common and practical method used for nanofiber production is electrospinning method. With this method, fiber can be obtained in nanosizes which can provide all the needed properties from the polymer based melt by means of electrostatic force and at the same time the fibre fineness can be controlled.Nanofibers can also be used as a wound dresser in the treatment of wounds and burns in human skin. Therefore, the use of the fibers obtained by the electrospinning method as wound dressing can have effective results at the moment of many intervention. Intervention by directly spraying into the wound surface of fine fiber helps the healing of wounds and causes no traces after treatment. For this purpose, the design, construction and performance of the electrospinning spray gun will be dealt with in this project and it is aimed to shorten the time of healing injured surface and the moment of intervention by making the electrospininig device portable.
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektroeğirme; Elektronik mühendisliği; nanofiber; nanolif; spray gun; sprey tabancası; wound dresser; yara örtücü Electrospinning