Opsiyon fiyatlamasında otoregresif koşullu değişen varyans modellerinin kullanımı - Karaahmetoğlu, Ahmet (My University, 2006)
OPSİYON FİYATLAMASINDA OTOREGRESİF KOŞULLU DEĞİŞEN VARYANS MODELLERİNİN KULLANIMI Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaşanan iç ve dış sosyo-ekonomik gelişmeler ile siyasi ve ekonomik belirsizlik ortamı, finansal piyasalarda fiyatların olağandışı negatif veya pozitif yönlü dalgalanmasına neden olmaktadır. Bu durum sermaye piyasalarında etkin fiyat oluşumunu engellemekte ve riskin artmasına neden olmaktadır Ani fiyat hareketlerinden kaynaklanan riskin minimizasyonu ve etkin fiyat oluşumu için türev piyasalar günümüzde kaçınılmaz bir unsur haline gelmiştir. Organize borsalar vasıtasıyla işleyen bir türev piyasası, spot piyasalarda fiyatın etkin oluşumunu ve likidite artışını sağlar. Türev piyasalarda işlem gören opsiyon sözleşmeleri ise piyasada belirlenmiş bir prim karşılığı alıcısına sözleşmede belirlenen fiyattan söz konusu malı veya finansal aracı alma yada satma hakkı sağlarlar. Bu yönüyle opsiyon sözleşmeleri spot piyasa riskini düşürmeye yardımcı olur. Ancak opsiyon alıcısının piyasada belirlenen opsiyon priminin yüksek yada düşük olduğunu görmeli, kısaca teorik opsiyon fiyatlamasını en doğru şekilde yapmalıdır. Bu amaçla çalışmamızda Black-Scholes Opsiyon Fiyatlama formülü ile Amsteram borsa endeksi ile ABN Amro Holdings hisse senedine ait teorik opsiyon fiyatları hesaplanmış ve piyasada oluşan opsiyon fiyatları ile karşılaştırılmıştır. Hesaplamada kullanılan koşulsuz varyans (volatilite) değerinin tahmininde ARCH modelleri kullanılmıştır. USAGE OF AUTOREGRESSIVE CONDITIONAL HETEROSCEDASTIC MODELS IN OPTION PRICING Especially in emerging markets, with internal and external socio-economic developments, political and uncertain economic environment causes unusual price fluctuations in both negative and positive ways. This situation increases the risk and prevents effective price formation. For Effective price formation and risk minimization that deprives from abrupt price movements, derivative markets are inevitable factor nowadays. A derivative market that operates through organised markets provides the liquidity increase and efficient price formation in spot markets. Option is a contracts that give buyers the right, but not the obligation, to buy or sell a specified commodity or security at asset price on or before a specified date. With this feature, option markets facilitate to minimize the risk of the spot market. However, option buyer should foresee whether option premium either low or high that determined in the market, concisely option buyer should make theoretical option pricing accurately. In this case, regarding Amsterdam stock Exchange Index and ABN Amro Holdings stock share, theoretical option price is calculated with Black-Scholes Option Pricing formula and compared with option prices that formed in the market. ARCH model is used in estimation of unconditional variance value.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Opsiyonlar (Finans); Varyans Analizi_Bankalar ve Bankacılık