Banka verimliliği üzerinde şube yeri seçiminin etkisini belirleyen faktörlerin incelenmesi : (iş bankası örneği) - Heidarpour, Sara (My University, 2018)
Dünyanın her yerinde bankalar iktisadi bir kuruluş olarak tanımlanmaktadır. Genel anlamıyla, iktisadi ve ticari yaşamda bankaların önemli yere sahip oldukları bilinmektedir. Bankalar çağdaki ticari ve iktisadi değişimleriyle zaman içinde değişikliklere uğramış ve bugünkü halini almıştır. Bankacılık sektöründe şubeler çok önemli yere sahiptirler. Şubeler, müşterilerin yüz yüze irtibata geçtikleri ve müşterilerin hizmetinde oldukları mekandır. Bundan dolayı, bu mekanın konumunun nerede olması ve doğru yerde konumlandırılması önem arz etmektedir. Müşterileri bankaya çekmek ve seneler boyu o bankanın müşterisi kalmalarını sağlamak için bir kaç faktör bulunmaktadır. Bu faktörler; Rekabetin artması ve yoğunluğu, hizmetlerin doğru yerde sağlanması ve banka müşterilerinin arzu ettikleri konumlarda bankalara ulaşmalalıdır. Bundan dolayı, bankalar da dahil olmak üzere hizmet sağlayıcılar daha iyi hizmet verebilmek ve daha geniş alanı kapsamaları için farklı bölgelerde şubelerini açmaktadırlar.Hizmet ve üretim sektörünün yerinin nerede kurulması, o sektörün örgütsel stratejik yönelimlerini etkilemektedir. Yer seçiminde, gerekli araştırmalar yapılmazsa, kuruluşun ömrü uzun vadede tehlike altında olur. Bu nedenle, yer seçimi yaparken öncelikle üç konuya dikkat etmek gerekmektedir; bölgenin analizi ve değerlendirilmesi, optimal mekansal alanı belirlemek ve bölgenin demografik faktörlerini araştırmaktır.Bu çalışmada, öncelikle şube yeri seçiminde etkili olan kriterler belirlenmiştir. Daha sonra, AHP yöntemini kullanarak, anketler yardımıyla kişilerin görüşleri alınmış ve kriterler ve alt kriterler arasında şube yeri seçiminde en etkili olanı seçilmiştir.

Banks are known as financial establishments all over the world. Generally speaking banks have an important position in financial and business life. Banks have been changed parallel to the economical och financial changes through time and been formed as they are today.Branches possess an important role in banking sector. Branches are the place to have face to face relation with the costumers. Therefore the location of these branches and being in the right places is of very much importance. There are many factors incorporating for attracting the costumers to a bank and having them maintain as costumers in long term. These factors are the ability to survive in growing competitive milieu and remain strong in front of its strength, providing services in the right place and the convenience for costumers to reach the bank branches where they desire. Hence the banks as well as other service providers open up their branches in different regions to be able to serve their customers in the best way and to conquer and cover greater areas. Locating service and production sectors affects their organizational strategic orientations. Choosing the location without enough evaluations will threaten the longevity of the establishment in long run. For this reason, it is necessary to pay attention to three points before choosing the place; analysis and evaluation of the region, to determine the optimal spatial area and to investigate the demographic factors of the region. In this research firstly the important criteria for choosing the branch location are specified. And then the most important criteria and sub criteria are defined by gathering participants opinions via questionnaires using the AHP method.
Keywords: AHP; Analytic Hierarchy Process; Bank; Bank buildings; Banka; Banka binaları; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Branch banks; Design and construction; Productivity; Şube bankaları; Şube Yeri Seçimi; Tasarım ve yapım; Turkey; Türkiye; Türkiye İş Bankası; Verimlilik Site (Location) Selection Of Branches