Örnek pilot çalışma programının okul öncesi çocuklarının okul öncesi çocuklarının antropometrik, postür ve fiziksel uygunluk düzeylerine olan etkisinin araştırılması - Kayapınar, Fatma Çelik (My University, 2007)
1.ÖZET ÖRNEK PİLOT ÇALIŞMA PROGRAMININ OKULÖNCESİ ÇOCUKLARININ ANTROPOMETRİK, POSTÜR VE FİZİKSEL UYGUNLUK DÜZEYLERİNE OLAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Bu çalışma uygulanan örnek hareket eğitimi programının okul öncesi çocuklarının antropometrik, postür ve fiziksel uygunluk özelliklerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada 40 deney (20 erkek-20 kız) 40 kontrol (20 erkek-20 kız) olmak üzere toplam 80 çocuk katılmıştır. Deney grubu çocuklara 3 ay süre ile haftada 3 gün 60’ar dakika hareket eğitimi uygulanırken kontrol grubu günlük okul programına katılmıştır. Antropometrik özellikler olarak; boy, beden ağırlığı, beden kitle indeksi, fiziksel uygunluk özelliklerinden performans boyutunu oluşturan motor özellikler; statik denge, disklere dokunma, esneklik, durarak uzun atlama, pençe kuvveti, bükülü kol asılı bekleme, 30 sn mekik, 10x5 m mekik koşusu ve 1 mil koş yürü testleri yapılır iken postür analizleri New York postür analizine göre; baş, omuz, omurga, kalça, ayaklar, bacaklar, boyun, scapula, üst thorokal, abdominal ve bel bölgelerinin postüral değerlendirmeleri yapılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS paket kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar için bağımsız t testi, deney ve kontrol gruplarının kendi içlerindeki ön ve son test değerleri arası eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi incelemek için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda antropometrik özelliklerden boy ve beden ağırlıkları ile beden kitle indeksleri eşleştirilmiş t testi bulgularında anlamlı farklılık (p<0.05) hem deney grubunda hem de kontrol grubunda bulunurken bağımsız t testi bulgularında deney ve kontrol grubu arası boy, beden ağırlığı, beden kitle indeksi değerlerinde anlamlı fark (p>0.05) bulunmamıştır. Fiziksel uygunluk ile ilgili performans boyutu olan motor testlerin eşleştirilmiş t testi değerleri arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık (p<0.05) bulunmuştur. Kontrol grubunun motor özelliklerinin eşleştirilmiş t testi sonuçlarına göre 10x5 m, mekik ve durarak uzun atlama ön-son test değerleri arasında anlamlı (p<0.05) farklılık saptanırken diğer motor özelliklerde anlamlı farklılık (p>0.05) bulunmamıştır. Deney ve kontrol grupları arası yapılan bağımsız t testi sonuçlarına göre bütün motor testlerde deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Postür analizi bulgularına göre deney grubu eşleştirilmiş t testi sonucunda baş, omuz, ayak, boyun, scapula, üst thorokal, abdominal, bel bölgelerinde istatistiksel olarak anlamlı fark (p<0.05) bulunurken omurga ve kalça bölgeleri ile ilgili anlamlı bir farklılık (p>0.05) saptanmamıştır. Kontrol grubu eşleştirilmiş t testi bulgularına göre; bütün bölgelerdeki postür değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p>0.05) saptanmamıştır. Deney kontrol grupları arası bağımsız t testi bulgularına göre; omuz, scapula, abdominal ve bel bölgelerinde son testler arasında (p<0.05) deney grubu lehine anlamlı farklılık saptanırken diğer bölge değerleri arasında deney grubunun puanlarında bir artış görülmesi, kontrol grubu puanlarında gerileme görülmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p>0.05) saptanmamıştır. 2.

THE INVESTIGATION EFFECTS OF SAMPLE PILOT STUDY PROGRAM ON ANTROPOMETRIC, POSTUR AND PHYSICAL FITNESS LEVELS OF PRESCHOOL CHILDREN This study aimed to investigate the effects of sample movement educatıon program on the antropometric, physical fitness and postür characteristics of preschool children. In this Project, Total 80 preschool children as 40 experimental (20 girls 20 boys), and 40 (20 girls 20 boys) control group were included. While experimental group’s children were applied movement education program one hour and three days in a week during 3 months, control group were participated daily school program. To investigate the effects of physical education programs on preschool children’s antropometric characteristics such as height, weight and BMI, motor characteristics composed of performance aspect from physical fitness characteristics such as static balance, tapping, sit and reach, standing long jump, hand grip strength, flexed arm hang, sit-up in 30 second, 10 x 5 meter shuttle run and 1 mile run-walk tests and analize of postur such as head, shoulder, vertebra, hip, feet, legs, neck, scapula, upper thrunk, abdominal and lumbal locals were evaluated. SPSS package program were used for the statistical analysises. Independent T Test were used to compare the result of experimental and control groups. Paired Samples T Test were used for differences between first – last tests in both groups. To investigate of relation between parameters was used pearson corelation test. Significance level were taken (p<0.05). According to results of the statistical analysis, The first –last tests of experimental and control group of antropometric characteristics were found significant (p<0.05). According to independent test results; the difference was not significant (p>0.05) in both group’s antropomerric characteristics of height, weight and body mass index in first and last tests. Motor characteristics from physical fitness characteristics; according to paired sample t test results, all parameters was significant for experimental group and from control groups values only standing long jump, sit-up and 10 x 5 meter shuttle run test was significant (p<0.05). According to motor characteristic’s independent t test results; İn experimental group’s all motor test values were found significance (p<0.05) according to control group values. According to postur analysis results; result of experimental group’s paired samples t test; head, shoulder, feet, neck, scapula, upper thrunk, abdominal and lumbal were found statistically significant (p<0.05) but there was not significant vertebra and hip. According to control group’s paired samples t test results; İn all postür parameters were not fount significant (p>0.05). according to results between experimental and control groups independent t test values; for experimental group’s shoulder, scapula, abdominal and lumbal locals values were significance (p<0.05), another local for experimental group and control groups all values were not found significant (p>0.05).
Keywords: Antropometri; Fiziksel Sağlık; Okulöncesi Eğitim; Spor_Sağlık