Leftover (eski sezon stok) ürünlerinin dış ticaret işlemleri ve ugulaması - Özekin, Erdem (My University, 2025)
Bu çalışmanın amacı, leftover ürün kavramını ele alarak, bu ürünlerin dış ticaret işlemlerindeki yerini ve önemini analiz etmektir. Leftover ürünlerin tanımı, gelişimi, dünya pazarındaki yeri ve uygulama yöntemleri incelenerek, firmaların bu ürünleri daha etkin bir şekilde yönetebilmesi ve dış ticarette fırsatları değerlendirebilmesi için rehber niteliğinde bilgiler sunulması hedeflenmektedir Leftover ürünlerin yönetimi, özellikle off-price mağazacılık modeli çerçevesinde büyük önem taşımaktadır. Off-price perakendecilik, büyük markaların sezon sonu ürünlerini veya stok fazlası ürünlerini daha düşük fiyatlarla tüketiciye sunan bir perakende modeli olup, bu sistemin küresel ölçekte hızla yaygınlaştığı görülmektedir. TJ Maxx, Ross ve Burlington gibi büyük zincirler, leftover ürünleri değerlendirerek geniş tüketici kitlelerine uygun fiyatlı ürünler sunmakta ve bu süreçte hem markalara hem de perakendecilere ekonomik fayda sağlamaktadır. Bu çalışma, leftover ürün ticaretinin yalnızca stok yönetimi açısından değil, tedarik zinciri optimizasyonu, maliyet yönetimi ve sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının yaygınlaştırılması açısından da önemli katkılar sunduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmada ayrıca, leftover ürünlerin finansal süreçleri ve ödeme yöntemleri incelenmiştir. Tedarikçi ödemeleri, fiyatlandırma stratejileri, envanter finansmanı ve dijital ödeme sistemleri, leftover ürünlerin başarılı bir şekilde değerlendirilmesi için kritik unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Sonuç olarak, leftover ürünlerin etkin bir şekilde yönetilmesi hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliği destekleyen bir ticari model sunmaktadır. Off-price mağazacılık, bu ürünlerin değerlendirilmesinde önemli bir araç haline gelirken, dijitalleşmenin artması ve küresel ticaretin gelişmesi, leftover ürünlerin farklı pazarlarda daha geniş ölçekli olarak yönetilmesine olanak tanımaktadır. Çalışmada elde edilen bulgular, leftover ürün ticaretinin gelecekte daha fazla dijitalleşeceğini, lojistik süreçlerin gelişmesiyle daha etkin yönetileceğini ve küresel perakende sektöründe kalıcı bir yer edineceğini göstermektedir.

The aim of this study is to analyze the place and importance of these products in foreign trade transactions by addressing the concept of leftover products. The definition, development, place in the world market and application methods of leftover products are examined, and it is aimed to provide guiding information so that companies can manage these products more effectively and evaluate opportunities in foreign trade. The management of leftover products is of great importance, especially within the framework of the off-price retailing model. Off-price retailing is a retail model that offers end-of-season products or excess stock products of major brands to consumers at lower prices, and it is seen that this system is rapidly spreading on a global scale. Major chains such as TJ Maxx, Ross and Burlington evaluate leftover products and offer affordable products to large consumer groups, and in this process provide economic benefits to both brands and retailers. This study reveals that leftover product trade makes significant contributions not only in terms of stock management, but also in terms of supply chain optimization, cost management and the spread of sustainable consumption habits. The study also examines the financial processes and payment methods of leftover products. Supplier payments, pricing strategies, inventory financing and digital payment systems stand out as critical elements for the successful evaluation of leftover products. As a result, effective management of leftover products offers a commercial model that supports both economic and environmental sustainability. While off-price retailing has become an important tool in the evaluation of these products, the increase in digitalization and the development of global trade allow leftover products to be managed on a larger scale in different markets. The findings obtained in the study show that leftover product trade will be more digitalized in the future, will be managed more effectively with the development of logistics processes and will gain a permanent place in the global retail sector.
Foreign trade transactions and application of leftover (old season stock) products
Keywords: dış ticaret Leftover; Dış ticaret yönetmeliği; discount; foreign trade; Foreign trade regulation; International trade; indirim; Leftover; off-price; stock; stok; Uluslararası ticaret